Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ»
Το «Παυσίλυπο» δεν πρόκειται να ανοίξει εύκολα δυστυχώς. Οι λόγοι γνωστοί. Δεν έχω σκοπό να ασκήσω κριτική στην δημοτική αρχή. Κριτική ασκείς σε κάποιον που εκτιμάς ότι υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί. Εδώ δεν υπάρχει. Θα κάνω, όμως, μια πρόταση μήπως και ανοίξει κάτω από την πίεση και κατακραυγή των δημοτών. Αυτός ο τρόπος αποδείχθηκε αποτελεσματικός.
Έστω και τώρα θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός από την εταιρεία «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.» για την εκμίσθωσή του. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν, όμως, από οτιδήποτε πρέπει να γίνει η καταγραφή της περιουσίας. Αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει όταν διαλύθηκε η ΔΕΤΑΚ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Α.Ε χωρίς να συσταθεί επιτροπή για να εκτιμήσει και αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία που ο δήμος παραχωρεί στην «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.». Αν αυτό δεν γίνει άμεσα το «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ» θα παραμείνει κλειστό για όλο το υπόλοιπο της τετραετίας της σημερινής δημοτικής αρχής.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΤΌΣΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΌ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Θα απουσιάσω για μια βδομάδα και είπα να μην σας αφήσω χωρίς μια πληροφορία που, δυστυχώς, δεν έγινε γνωστή. Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση μοίρασε 77.000€ περίπου, για πολιτιστικές δραστηριότητες διαφόρων συλλόγων. Μέχρι και οι Πελοποννήσιοι πήραν. Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα ότι υπάρχει και σύλλογος Πελοποννησίων Με την πρώτη του εμφάνιση τσίμπησε κάμποσα €. Αν είστε σε κάποιον σύλλογο, οι σκοποί του δεν έχουν καμιά σημασία, κάντε μια αίτηση, μιλήστε με κάποιον αντιδήμαρχο αν δεν μπορείτε να δείτε τον δήμαρχο και δεν θα βγείτε χαμένοι. Κάτι θα τσιμπήσετε.
Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη. Και λέω σχεδόν γιατί μόνο εγώ μειοψήφησα. Ψήφησα μόνο επιχορηγήσεις για την α) Ένωση Ποτιστικών Συλλόγων 8.000€ β) το Διεθνές Φεστιβάλ 4.000€ γ) Τον πολιτιστικό Σύλλογο Αρτεσιανού 4.000€.
Σημείωση: Για τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο "Μενελαϊς" (του κ. Ξυδιά, όπου ο ίδιος υπογράφει την αίτηση και ο οποίος όχι μόνο πήρε μέρος στη συζήτηση αλλά και ψήφισε)εγκρίθηκε ποσό 8.000€
Για να κρίνετε όλα τα παραπάνω πρέπει να ξέρετε ότι το 20ο θέμα του ΔΣ, που δεν πρόφθασε να συζητηθεί, αφορούσε πρόταση για λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων "για κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου". Ναι λειτουργικών αναγκών του Δήμου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σοβαρή οικονομική διαχείριση γίνεται στο δήμο Καρδίτσας.
Βέβαια μπορεί πολλοί από τους παραπάνω φορείς να πάρουν "διαμέρισμα", αλλά τη διάθεσή της η δημοτική αρχή την έδειξε.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Για τον κ. Σουφλάκο

Ανταπάντηση στον κ. Σουφλάκο

Με την χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Σουφλάκος απαντάει θετικά σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις μου. Δηλαδή, ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής σταμάτησαν οι εργασίες του φυσικού αερίου, την απόλυση των εργαζομένων και τον κίνδυνο ακύρωσης επέκτασης του δικτύου την απόφαση για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κλπ. Σαν να μην φθάνει η έλλειψη εκτέλεσης έργων από το δήμο, σταματάει και αυτά για τα οποία άλλοι φρόντισαν να γίνουν.
Οφείλετε κ. Σουφλάκο να βρείτε λύση με την ΕΠΑ και όχι να σταματάτε έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη. Η στάση σας θυμίζει την παροιμία με τον αγά που «θύμωσε και την έκοψε». Γιατί δεν ρωτάτε τι γίνεται στις διπλανές πόλεις να σας πουν; Κι εκεί έχουν προβλήματα αλλά δεν ακυρώνουν έργα τέτοιας σημασίας. Όσο για τη βομβαρδισμένη πόλη που δείχνει η Καρδίτσα, σας θυμίζω ότι οι αντιδήμαρχοι άλλαξαν, ο δήμαρχος παραμένει ο ίδιος.
Με ρωτάτε τι έκανα σαν αντιδήμαρχος για να προστατέψω την πόλη από εταιρείες που έκαναν τομές για την εγκατάσταση οπτικών ινών. Μα κ. Σουφλάκο τις άδειες για τις τομές τις δίνει η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, δηλαδή η δικιά σας και όχι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος που ήμουν εγώ. Παραπληροφορείτε εσείς κι όχι εγώ εκτός κι αν δεν τα μάθατε ακόμα.
Όσο για την άποψή σας «ότι το ΦΑ δεν μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ», δείχνει ότι αδικείστε στη θέση του αντιδημάρχου έργων Καρδίτσας. Το νέο Υπουργείο περιβάλλοντος θα πρέπει να αναλάβετε.
Για την αποκατάσταση των τομών από έργο της ΔΕΥΑΚ στην Καρδιτσομαγούλα, πράγματι όσα συμφώνησα με την ΔΕΥΑΚ έγιναν, δηλαδή 1,5 χιλ από τα 15 χιλ περίπου. Τα υπόλοιπα, που είναι αρκετά επικίνδυνα, γιατί δεν φρόντισες να εφαρμόσει ς την ίδια τακτική σαν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ που εφαρμόζεις σαν αντιδήμαρχος.
Μια σοβαρή και ικανή δημοτική αρχή δεν θεωρεί ποτέ λύση την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Λύσεις μπορεί να δώσει το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό, όμως, το αποφεύγετε σαν το διάολο με το θυμίαμα.
Για αυτό δεν μπορώ να ενώσω τη φωνή μου μαζί σας. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις γι πολλά όπως δείχνουν τα πράγματα.
Τελειώνοντας θα σας παρακαλέσω να καταθέσετε στο ΔΣ την Δευτέρα όλα τα έγγραφα που επικαλείστε στην απάντησή σας για ενημέρωση. Όχι των δικών σας μόνο αλλά και της υπηρεσίας που προΐσταστε, αν υπάρχουν. Όπως εξ άλλου ισχυρίζεστε.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ;

Γιατί σταμάτησε το έργο του Φυσικού αερίου; Η ευθύνη του ΔήμουΠρόσφατα πληροφορήθηκα ότι οι εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου έχουν σταματήσει πριν από δύο μήνες περίπου. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σχολάσει ήδη πολλούς εργαζόμενους. Έχει κατασκευασθεί περίπου το 70% του δικτύου. Το κύκλωμα επαγγελμάτων γύρω από το δίκτυο έχει νεκρώσει, ενώ υπάρχουν αιτήματα πολλών δημοτών για συνδέσεις. Στην όλη υπόθεση ο δήμος Καρδίτσας φαίνεται να έχει άμεση εμπλοκή.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον της ΕΠΑ που είναι φορέας υλοποίησης του έργου και της κατασκευάστριας εταιρείας ΑΒΑΞ για επικίνδυνοι αποκατάσταση τομών. Η αλλαγή νομοθεσίας από τα τέλη του περασμένου έτους επιβάλει στην ΕΠΑ να πάρει άδεια από το δήμο για τις εργασίες που θα κάνει . Η ΕΠΑ δεν το έχει κάνει. Γιατί; Τα ερωτήματα είναι πολλά που προκύπτουν για την ηγεσία του δήμου Καρδίτσας.
1ον. Αληθεύει ότι ο δήμος απειλεί την εταιρεία με μηνύσεις, άλλο και τούτο πάλι, αν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου;
2ον. Αληθεύει ο αντιδήμαρχος έργων, κ. Σουφλάκος, εκβιάζει την εταιρεία παζαρεύοντας ανατολίτικα, ξεκινώντας από 4,5 χιλιόμετρα και πέφτοντας στο 1 χιλιόμετρο, την πλήρη ασφαλτόστρωση δρόμων και μάλιστα εκτός δικτύου;
3ον. Αν όντως υπάρχει πρόβλημα με τις αποκαταστάσεις των τομών γιατί δεν κάνει το ίδιο και με τους άλλους εργολάβους, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, οπτικών ινών κλπ;
4ον. Ποιος έκρινε ότι οι αποκαταστάσεις δεν είναι ικανοποιητικές; Υπάρχει έκθεση υπηρεσιακού οργάνου ή μήπως το δίδυμο, δήμαρχος και αντιδήμαρχος, έκρινε από μόνο του;
5ον. Ο κ. Σουφλάκος μέχρι πριν δύο μήνες ήταν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Θα πρέπει να γνωρίζει την αποκατάσταση τομών που έγινε στην Καρδιτσομαγούλα. Τι έκανε ο ίδιος για να είναι καλύτερες;
6ον. Ο κ. Σουφλάκος που κόπτεται για το περιβάλλον, μισθώνοντας μάλιστα και τις στέγες των σχολείων σε εργολάβους για τη εγκατάσταση φολτοβολταϊκών, γιατί δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία και για το αέριο που προσφέρει πράγματι τα μέγιστα στο περιβάλλον και όχι μόνον;
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν όντως υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μας έφτανε το σταμάτημα των έργων του Αχελώου, οι άλλες απολύσεις, το αγροτικό, τώρα έχουμε και το σταμάτημα του μόνου αναπτυξιακού έργου στην πόλη μας. Μέχρι τώρα ο δήμαρχος δεν έχανε την ευκαιρία να φωτογραφίζεται με στελέχη της ΕΠΑ, η σιωπή της οποίας προκαλεί εντύπωση, και να καμαρώνει για το προχώρημα των έργων. Τώρα τι λέει;
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μετακίνηση του 5ου Λυκείου

Ποιός αποφασίζει τελικά;
Πληροφορήθηκα ότι μεθοδεύεται η μετακίνηση του 5ου Λυκείου από το δικό του κτίριο στο κτίριο του Εσπερινού Γυμνασίου Λυκείου, Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου.
Δεν γνωρίζω ποιός είχε τη φαεινή αυτή ιδέα αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
Κατ αρχήν ποιός αποφασίζει που θα λειτουργήσουν τα σχολεία και μάλιστα Λύκεια. Ο δήμος δεν πρέπει να έχει άποψη; Η δημοτική Επιτροπή γνωμοδότησε; Ο νομάρχης συμφωνεί;
Τα προβλήματα, κυκλοφοριακά, κοινωνικά κλπ, που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη λειτουργία του Λυκείου σε ένα κεντρικό σημείου της πόλης τα έχει σκεφτεί κανείς;
Πότε στην πόλη αυτή θα σχεδιάζουμε για να την κάνουμε πιο υποφερτή;

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ευθύνη του δήμου Καρδίτσας
Σήμερα είχα σκοπό να ασχοληθώ με τα έργα που ανακοίνωσε, για 4η ή 5η φορά, ο δήμαρχος Καρδίτσας αλλά πληροφορήθηκα κάτι πολύ πιο σοβαρό.
Τα έργα του φυσικού αερίου σταμάτησαν εδώ και 2 μήνες περίπου με ευθύνη του δήμου. Μάλιστα ο δήμαρχος υπέβαλλε και μηνύσεις. Καμιά 30 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και κανείς δεν μιλάει. Αύριο θα έχω περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες.
Ένα έργο αναπτυξιακό γίνεται στην πόλη κι αυτό ο δήμος δεν το αφήνει να προχωρήσει.