Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Δείτο το βίντεο, αξίζει
http://www.youtube.com/watch?v=4L6UeYN3cs0

ΝΕΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο ήταν και η επέκταση των ποδηλατοδρόμων Το θέμα, όμως, όπως ήταν γραμμένο στην ημερήσια διάταξη μάλλον λίγοι κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται. Εκτίμησή μου είναι ότι θα έπρεπε να γίνει δημόσια διαβούλευση. Το θεωρώ πολύ σοβαρό θέμα.
Βασικά προτείνονται τρεις νέοι ποδηλατοδρόμοι
1ος: Από 18ης Αυγούστου - Αγ Σεραφείμ- Τρικάλων μέχρι κτηνιατρική σχολή. Για την Τρικάλων διατύπωσα επιφυλάξεις. Πρόκειται να γίνει κάτι ανάλογο με την Υψηλά ντου, βέβαια με πράσινο, καλύτερο οδόστρωμα κλπ. Πολύ καλή η μακέτα, με φαντασία και μεράκι, για να μην αδικώ και τους μελετητές. Όμως, γνωρίζοντας την νοοτροπία όλων μας, την αδυναμία ελέγχου από το δήμου (αποδείχθηκε διαχρονικά), το ότι η Τρικάλων είναι είσοδος έξοδος της πόλης, ψήφησα λευκό. Δεν πείστηκα δηλαδή ότι αυτός ο τρόπος κατασκευής του ποδηλατόδομου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Μια μονοδρόμηση της Τρικάλων, πιθανόν να ήταν καλύτερα.
Προτείνω να ανοίξει μια κουβέντα, διαβούλευση όπως λέγεται τελευταία, για το θέμα αυτό και να καταλήξουμε στο καλύτερο. Το ποδήλατο πρέπει να "περπατήσει, στην πόλη και μάλιστα με ασφάλεια.
2ος. Πρόκειτα για τον Ποδηλατόδρομο "Καρδιτσομαγούλας - Καρδίτσας" (Κ-Κ). Αυτός ο ποδηλατόδρομος μελετήθηκε το 1997-1998. Είναι ο πρώτος δρόμος στην Ελλάδα που η κατασκευή του μελετήθηκε με ποδηλατόδρομο. Την πρόταση έκανε η κοινότητα Καρδιτσομαγούλας, όταν ήμουν πρόεδρος της. Μελετητές οι κ. Σακελλαρίου Γ - Μουτσανίδης Β-Τσατσαρέλλης Κ. Επιβλέπουσα μηχανικός του έργου η κ. Ζησοπούλου, αργότερα αντιδήμαρχος έργων του δήμου. Το πλάτος του δρόμου είναι 3,75 ανά κατεύθυνση, 3 μέτρα ποδηλατόδρομος και 0,5 μ έρεισμα. Τότε δεν "υπήρχε" ο κ. Βλαστός. Αυτή τη μελέτη δεν φρόντισε ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος να τη δώσει στον κ. Βλαστό, ούτε ο σημερινός. Για τον προηγούμενο γνωρίζω το γιατί ( ήθελε να διευκολύνει την αδειοδότηση του Ι ΚΤΕΟ) Για τον σημερινό απλά απορώ. Έτσι ο κ. Βλαστός άκουγε για πρώτη φορά ότι υπάρχει μελέτη και μάλιστα 3 μέτρων, όταν όλοι οι δικοί του ποδηλατόδρομοι δεν ξεπερνούν τα 2,5 μ,. Μέρος αυτού του ποδηλατόδρομου είναι ήδη κατασκευασμένο. Είναι από τα φανάρια του περιφερειακού μέχρι το ύψος του οικοπέδου των καπνοαποθηκών. Έγινε μετά από παρέμβαση δική μου στον εργολάβο που κατασκεύαζε τον περειφερειακό. Το υπόλοιπο τμήμα θέλει απλή διαγράμμιση. Βέβαια η μελέτη του κ. Βλαστού προτείνει κι άλλα πιο ωραία. Δεκτά. Ο ποδηλατόδρομος, όμως, υπάρχει και πρέπει να γίνει η διαγράμισή του.
3ος. Είναι η βελτίωση του ποδηλατόδρομου της οδού Καραϊσκάκη
Αυτά για σήμερα. Σας κούρασα, άλλα κάποιος πρέπει να γράφει όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για συζήτηση.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΚΕΚ

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων θεμάτων, ήταν και η έγκριση του προϋπολογισμού της ΔΗΚΕΚ, της Δημοτικής Επιχείρησης που ασχολείται και με τα πολιτιστικά του Δήμου. Πρόεδρος της ο κ. ΞΥΔΙΑΣ. Δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της. Δεν πήρε τους 14 ψήφους που χρειαζόταν. ΑΠΟΡΡΊΦΘΗΚΕ Αυτό δεν ξανάγινε.
Στη συζήτηση, όμως, που ακολούθησε αποκαλύφθηκαν κάποια σοβαρά πράγματα.
Μάθετε, λοιπόν, ότι: Τις εκδηλώσεις που γίνονται στο "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ", πληρώνει η ΔΗΚΕΚ, που όπως είπα προεδρεύει ο κ. ΞΥΔΙΑΣ. Η ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε., της ο οποίας πάλι είναι πρόεδρος ο κ. ΞΥΔΙΑΣ, εισπράττει και μάλιστα με ανεβασμένες τιμές.
Παράδειγμα: Τον κ. Θηβαίο, που εμφανίστηκε την προηγούμενη βραδιά στο "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ", πλήρωσε η ΔΗΚΕΚ, δηλαδή ο δήμος Καρδίτσας. Το "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ", εισέπραξε και μάλιστα με ανεβασμένες τιμές στα ποτά. Έτσι το "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ" του κ. ΞΥΔΙΑ, εμφανίζει κέρδη. Διότι μόνο εισπράττει δεν πληρώνει τίποτα.
Άνοιξε, λοιπόν, η όρεξη του κ. ΞΥΔΙΑ, βλέποντας τα κέρδη της "ΠΑΥΣΥΛΙΠΟ Α.Ε." και άρχισε να ζητάει και μισθό.
Λέγετε δε ότι η παραίτηση του κ. Γεννάδιου από το ΔΣ της εταιρείας "ΠΑΥΣΥΛΙΠΟ Α.Ε.", έγινε για αυτό το λόγω. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Καπράνας. Για δούμε θα ενδώσει στις πιέσεις του κ. ΞΥΔΙΑ. Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του κ. Γεννάδιου είναι η δεύτερη. Προηγήθηκε αυτή της κ. Ζησοπούλου - Κατσαούνη.
Ο δήμαρχος δεν πρέπει να πάρει θέση;

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ


Εδώ θα γίνει το αγώνισμα του Χαντμπολ, στα πλαίσια των Μεσογειακών αγώνων (σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου).
Επειδή οι μεσογειακοί αγώνες θα γίνουν καλοκαίρι (2013), θα τοποθετηθούν δίκτυα σκίασης, όπως αυτά των φυτωρίων
Στη φωτογραφία το κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας. Στο βάθος είναι το 3ο Λύκειο

Πρόταση: Αντί για το αγώνισμα του χαντμπολ να γίνει το αγώνισμα του πόλο

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στις 11/11/2010, δημοσιεύτηκε άρθρο μου, με τίτλο «Πότε θα συνδεθούν τα δημοτικά κτίρια με το φυσικό αέριο;». Μετά από λίγες ημέρες διάβασα δελτίο τύπου του δήμου με τίτλο «Φυσικό αέριο σε σχολικά και δημοτικά κτήρια του Δήμου Καρδίτσας». Στο δελτίο αναφερόταν ότι ως δήμος Καρδίτσας «…προχωρήσαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και παρεμβάσεις για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο να προωθούμε την υπογραφή των συμβάσεων με την ΕΠΑ Θεσσαλίας, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο μας». Η είδηση συνοδευόταν και από την απαραίτητη φωτογραφία δημάρχου, αντιδημάρχου και του εκπροσώπου της ΕΠΑ».
Σήμερα διαβάζουμε πάλι τα ίδια πράγματα. Πάλι σχεδόν το ίδιο δελτίου τύπου με τίτλο « Σύνδεση Σχολικών και Δημοτικών κτηρίων με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου».
Τελικά πόσες φορές θα ανακοινωθεί ένα έργο χωρίς να γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Φανταστείτε να αρχίσουν να σκάβουν τι θα γίνει! Θα κοπούν κορδέλες.
Πάντως ένα είναι σίγουρο δεδομένο. Όταν το αέριο θα φθάσει έξω από τα κτίρια, αυτά δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν. Ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός. Όπως θα γνωρίζουν όσοι κάνουν χρήση του φυσικού αερίου, τα κλιμακοστάσια θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Τα λεβητοστάσια των περισσοτέρων σχολείων και όλων των δημοτικών κτιρίων είναι εκτός προδιαγραφών. Θα πρέπει, λοιπόν, από τώρα να γίνει μια προσπάθεια καταγραφής όλων των λεβητοστασίων και να εκπονηθεί μια μελέτη για το κόστος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο δήμος να διεκδικήσει χρήματα. Βέβαια για το Αθλητικό Κέντρο, επειδή είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και η απόσβεση μπορεί να γίνει σε ένα ή 2 χρόνια, ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει από μόνος του στην αλλαγή, ανεξάρτητα από το κόστος

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης)
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Καρδίτσας

Σχετικά με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, «Καλλικράτης» διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις όχι μόνο για την αναγκαιότητα αλλά και για την επιτυχία του. Δεν θα επιχειρηματολογήσω, όμως. Θα αρκεσθώ σε κάποια ρητορικά ερωτήματα, παραθέτοντας ένα πίνακα. Εξ άλλου και αυτοί που τον επεξεργάσθηκαν δεν αναφέρουν σοβαρά επιχειρήματα. Γενικόλογα και αόριστα. Τις απόψεις μου κατέθεσα στο προηγούμενο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (Αθήνα, Ιούνιος 2008, 1η μέρα σελ 170). Ακόμη το ίδιο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το γνωστό ΙΤΑ, σχολιάζοντας τον «Καποδίστρια» θεωρεί ότι έχει αποτύχει.
Εκτιμώ, ότι αυτή την κυβέρνηση με τα τόσα δυσάρεστα μέτρα που παίρνει, η κατάργηση των δήμων δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Οι επικαλύψεις που υπάρχουν σε αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ή και παράλληλες δράσεις είναι μεταξύ Νομαρχίας και δήμων. Έτσι ας προχωρήσει στις αιρετές περιφέρειες, καταργώντας τις νομαρχίες, αφήνοντας τους δήμους ως έχουν , διορθώνοντας αναγνωρισμένα λάθη του «Καποδίστρια».
Όμως, λέγε – λέγε, άρχισαν όλοι να κάνουν προτάσεις για τον αριθμό των δήμων στο νομό, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Εγώ δεν θα μπω σ’ αυτή τη λογική. Παραθέτω έναν πίνακα για σχολιασμό. Ας μας πει κάποιος με πιο κριτήριο θα προτείνει το χωροταξικό στους παρακάτω νομούς και τι συγκεκριμένα θα κερδίσει η ΤΑ και ο τελικ’ος αποδέκτης που είναι ο κόσμος της υπάιθρου:
Πίνακας
Φορέας Πληθυσμός Έκταση
Km2 Δήμοι+Κοιν ανά Νομό
Δήμοι
Καρπενησίου 9.390 250,870
Γρεβενών 15.481 461,300
Καρδίτσας 37.768 110,086
Λάρισας 124.786 122,586
Νομοί
Ευρυτανίας 32.053 1.869,000 11
Γρεβενών 37.947 2.291,000 8+7
Καρδίτσας 129.541 2.636,000 20+1
Λάρισας 279.305 5.381,000 28+4

Αλλά αν τελικά γίνει, μια πρόταση έχω να κάνω. Να αποτελέσει μόνη της η πόλη της Καρδίτσας δήμο, χωρίς τα υπάρχοντα ΔΔ, τα οποία να ενταχθούν ακτινωτά στους νέους δήμους.
Ανεξάρτητα, όμως, από τον «Καλλικράτη» καταθέτω και τις παρακάτω προτάσεις, χωρίς σχεδόν επιχειρηματολογία σεβόμενος το χώρο:
1η. Ενίσχυση των διαδημοτικών συνεργασιών, για να λυθούν πολλά και μεγάλα προβλήματα (όπως π.χ. η καθαριότητα σε παραλίμνιους δήμους).
2η. Για μια αυτοδιοίκηση συμμετοχική, για μια αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με δημοκρατικό προγραμματισμό, κατάργηση των 3/5 για την πλειοψηφία. Γιατί αλήθεια ένας δήμαρχος θα πρέπει να έχει μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία; Τι να την κάνει; Αυταρχισμό και φασισμό παράγει. Ας αφήσουμε να δουλέψει η απλή αναλογική και να κάνουμε την αντιπολίτευση συμμέτοχο των προβλημάτων και όχι απλό θεατή και αρνητή.
3η. Γιατί θα πρέπει να ορίζει τους αντιδημάρχους, χωρίς κανένα κριτήριο, ο δήμαρχος; Ας εκλέγονται π.χ. από το ΔΣ.
4η. Ο δήμαρχος, που τα παντα ορά και κατευθύνει δεν έχει ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί; Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος; Να έχει.
Τελικά αυτό που πάει να γίνει με τον «Κ» θα δώσει απάντηση στα τρακτέρ που πριν λίγο βρίσκονταν στους δρόμους; Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της υπαίθρου η θα τη συρρικνώσει ακόμα περισσότερο; Εκτιμώ το δεύτερο.
Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά τη νύφη θα πληρώσει η επαρχία, σχετικά με τον αριθμο των δήμων.
Τελειώνοντας έχω να πω τούτο: Όταν τα κέντρα αποφάσεων απομακρύνονται από το λαό, ο έλεγχος είναι σχεδόν αδύνατος και η δημοκρατία μικραίνει.
ΥΓ. Αυτή ήταν περίπου και η τοποθέτησή μου στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΟΥΓΟΥΛΙΑ

Διάβασα τις θέσεις του κ. Μπουγουλιά για τα δημοτικά πράγματα. Πολλές και καλές οι προτάσεις. θα σχολιάσω την άποψή του για τη σημερινή δημοτική αρχή. και αυτό διότι τόσα χρόνια στην ΤΑ δεν μπόρεσα να αντιληφθώ τι φταίει και δεν πάει καλά ο δήμος με τη σημερινή Δημοτική αρχή. Διαβάστε: "πεποίθησή μου είναι ότι η Δημοτική Αρχή .., δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και των ΔΔ. Αισθάνεται ανασφαλής και υπό διωγμό", είπε ο κ. Μπουγουλιάς και εξήγησε γιατί αισθάνεται έτσι: "πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναλώνονται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις στα πλαίσια των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου με σοβαρή ευθύνη και της μείζονος μειοψηφίας ...". Μάλιστα. Τώρα το κατάλαβα.
Πρόταση: Να μπει ο κ. Μπουγουλιάς με τον κ. Παλαμιώτη στο ψηφοδέλτιο του κ. Βερίλλη στις επόμενες εκλογές, να αποκλεισθούν όλοι όσοι σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας "αναλώνονται σε ανούσιες κλπ ..." και να υλοποιήσουν τις προτάσεις της Αυτοδιοικητικής Αλλαγής, δηλ του κ Μπουγουλιά.
Καλή Επιτυχία τους.
ΥΓ. Να υποθέσω ότι στη ΔΕΥΑΚ, με πρόεδρο τον κ. Παλαμιώτη, χωρίς ενοχλητικούς Δημοτικούς Συμβούλους, τα πράγματα πάνε μια χαρά. Μπράβο.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Γι αυτό ... δολοφονήθηκε!!!

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»



«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».



Ιωάννης Καποδίστριας

πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση



ΓΙ'ΑΥΤΟ ... ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ !!!