Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ



ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 80% ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ
Του Χαντζοπλάκη Γιώργου
Παράνομα εισπράττεται από τη ΔΕΥΑΚ το Πρόσθετο Ειδικό Τέλος (ΠΕΤ) 80% επί της τιμής του νερού για πάνω από δύο χρόνια.
Στον ιδρυτικό των Δ.Ε.Υ.Α. νόμο 1069/80, ρητά ορίζεται ότι το Πρόσθετο Ειδικό Τέλος 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου νερού επιβάλλεται για μια (1) δεκαετία από της 1ης Ιανουαρίου του επομένου της συστάσεως κάθε μιας ΔΕΥΑ έτους. (άρθρο 11 Ν. 1069/1980). Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί δύο παρατάσεις. Έτσι, με δεδομένο την ίδρυση της ΔΕΥΑΚ το 1980, το παραπάνω τέλος έπρεπε να εισπράττεται μέχρι και την 31/12/2010. Από την 1/1/2011 η είσπραξη του είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Ο δήμαρχος κ. Παπαλός και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αυτό το γνωρίζει. Γιατί συνεχίζεται η είσπραξή του και μάλιστα σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς για πολλά νοικοκυριά; Και το «χαράτσι» αυτό στην ουσία δεν ανέρχεται στο 80%, αλλά στο 98,4% της αξίας του καταναλισκομένου νερού. Και τούτο διότι το εν λόγω πρόσθετο ειδικό τέλος επιβαρύνεται και με Φ.Π.Α. 23%. Δηλαδή έχουμε, εν προκειμένω, φόρο επί φόρου!
Το ΠΕΤ έχει και περιοριστικούς όρους για τη διάθεσή του και ρωτώ:
Οι εισρέοντες επί τριών και πλέον δεκαετιών στα Ταμεία της ΔΕΥΑ πόροι από την πλουσιοπάροχη πηγή αυτού του «χαρατσιού» χρησιμοποιείται  «αποκλειστικώς δια την μελέτην, κατασκευήν, ανακατασκευήν ή επέκτασιν έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως ή την εξόφλησιν τοτοχρεωλυσίων εκ δανείων» όπως ρητά ορίζει το άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 1069/1980 ή διατίθενται και για την πληρωμή αποδοχών του προσωπικού της ΔΕΥΑ και άλλων λειτουργικών δαπανών τους, πράγμα που ρητά απαγορεύεται από το νόμο, γιατί αυτά τα έξοδα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά έσοδα υδρεύσεως και αποχετεύσεως (άρθρο 25 παρ. 2 Ν. 1069/80); Λογικά θα πρέπει να κρατείται ξεχωριστός λογαριασμός για το ΠΕΤ και να γίνεται και ξεχωριστός απολογισμός. Είναι έτσι;
Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι διοικούντες την ΔΕΥΑΚ (αιρετοί και υπηρεσιακοί) και παρανομούν σε γνώση τους και σε βάρος τους συμπολιτών τους. Είναι καιρός να απολογηθούν για τη διαχείριση της ΔΕΥΑΚ δημόσια. Να εξηγήσουν που πάνε τα χρήματα. Να μας πούνε για το ποσοστό των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΥΑΚ επί του προϋπολογισμού της.  Και όλα αυτά να αναρτώνται και σε μια ιστοσελίδα την οποία οφείλει να ενημερώνει η ΔΕΥΑΚ, διότι είναι από τις λίγες ΔΕΥΑ που δεν διαθέτουν ιστοσελίδα. Να γνωρίζουν οι δημότες την τιμή του νερού, το οργανόγραμμα της, τη διοίκηση της, τις συνεδριάσεις με τα θέματα  και πολλά άλλα στοιχεία.
Τελικά, με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ, όπως πληροφορήθηκα ότι θα γίνει, μήπως γίνεται να μάθουμε και επίσημα τις ετήσιες αποδοχές των στελεχών της ή επιμένουν ακόμα ότι η αμοιβή τους από δημόσια έσοδα είναι προσωπικά δεδομένα!!! Δεν νομίζουν κάποιοι ότι το ξευτελίσαμε αυτό με τα «προσωπικά δεδομένα»;
Χαντζοπλάκης Γιώργος         mail: chantzos@sch.gr

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ... ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.

Πρόβλημα με την μισθοδοσία εργαζομένων έχει ο δήμος Καρδίτσας. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει. Μπορεί να φαίνεται λίγο λογικό, μια και οι περικοπές από το υπουργείο είναι αρκετά μεγάλες. Όμως, διάβασα στη διαύγεια ότι συμμετέχει στο κεφάλαιο της "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε." με 50.000€ και ήδη διέθεσε 20.000€. Γιατί θα πρέπει να χρηματοδοτείται μια καφετέρεια του δήμου που κάνει μάλιστα και αρκετές εκδηλώσεις μουσικές με φίρμες; Ποιος  πληρώνει αλήθεια και γιατί;
Μήπως θα πρέπει να εξετασθεί και πάλι η λειτουργία της "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.";

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΤΥΧΑΝ!!!



Επιτέλους τα οικονομικά μέτρα πέτυχαν
Του Γιώργου Χαντζοπλάκη
Μάλιστα, τα μέτρα πέτυχαν. Αυτό το λένε όλοι οι κυβερνώντες και όχι μόνο. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε, ο κ. Ολι Ρεν κλπ. Ο τελευταίος μάλιστα είπε ότι το παράκανε η κυβέρνηση με την επιτυχία.
Η επιτυχία, λοιπόν, συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων και άρα θα πληρωθούν οι δανειστές μας. Αν προσέξατε, όμως, η κ. Μέρκελ, που από την πρώτη στιγμή έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, εξέφρασε τη δυσφορία της γιατί δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων. Εκεί αποβλέπουν όλα τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν παρθεί. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.  Οι αυτοκτονίες, οι θάνατοι από κρύο, οι άνεργοι κλπ είναι δευτερεύοντα ζητήματα.
Η δεύτερη μεγάλη επιτυχία συνίσταται στην εξαθλίωση του λαού, που πράγματι έχει μπει σε καλό δρόμο. Άρχισε να μην αντιδρά και πολύ γιατί οι δυνάμεις που του έμειναν δεν του το   επιτρέπουν. Παρ όλα αυτά κάτι κουνιέται ακόμα. Κι αυτό το φοβούνται. Φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν και τα κεφάλια τους από τον ώμο. Γι αυτό κάνουν ότι μπορούν για να τον εξαθλιώσουν. Κι όταν αυτό το καταφέρουν, θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα κι αυτό είναι η αρπαγή όλων των φιλέτων, δηλαδή του ορυκτού πλούτου, των πετρελαίων, των παραλιών, του Ελληνικού κλπ.
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω είναι το παράδειγμα με το πετρέλαιο θέρμανσης. Με το πρόσχημα του λαθρεμπορίου εξίσωσαν την τιμή του με αυτό της κίνησης. Αποτέλεσμα μείωση των φόρων, αύξηση του λαθρεμπορίου,  θάνατοι από το ψύχος, καταστροφή των δασών αλλά και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Η αιθαλομίχλη είναι αυτή που τους ανησυχεί γιατί την αναπνέουν και οι ίδιοι. Νόμιζαν ότι θα γλυτώσουν και τους έγινε μπούμερανγκ. 
Βέβαια οι κυβερνώντες άλλα μας έλεγαν προεκλογικά. Δεν θα αναφέρω παραδείγματα, λόγω χώρου αλλά και επειδή όλοι γνωρίζετε τι μας έλεγαν. Θα σας πω τι σημαίνουν τρεις λέξεις, όπως ερμηνεύονται στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, αυτού του υπουργού παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Απάτη: «Μεθοδευμένη (μη νόμιμη ή νομιμοφανής) ενέργεια, που αποσκοπεί στην παραπλάνηση (εξαπάτηση) κάποιου, ώστε να ωφεληθεί αυτός χάριν του οποίου γίνεται η συγκεκριμένη ενέργεια».
Απατεώνας: «Αυτός που κάνει απάτες, που συστηματικά εξαπατά τους άλλους προς όφελός του».
Ανδρείκελο: (μτφ): «αυτός που στερείται αυτενέργειας, αυτοβουλίας και κατευθύνεται από τους άλλους».
Αν, λοιπόν, αυτοί οι χαρακτηρισμοί νομίζεις ότι ταιριάζουν σε κάποιους κυβερνώντες μη διστάσεις να κάνεις ταυτοποίηση, αυτοί θα είναι. Να τους φερθείς όπως αρμόζει σε τέτοιους τύπους και να είσαι σίγουρος ότι τότε μόνο θα έρθει η άνοιξη για όλους.