Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ



ΑΥΞΗΣΗ 80% ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Του Χαντζοπλάκη Γιώργου
Στις 31/1/2012 έγραψα για την παράνομη είσπραξη από τη ΔΕΥΑ Καρδίτσας του Εδικού Τέλους (ΕΤ)80% επί της αξίας του καταναλισκομένου νερού  από την 1-1-2011 μέχρι σήμερα. Απάντηση δεν πήρα. Κατανοώ, γιατί οι παρανομίες δεν είναι βασιλόπιτες για να δίνουμε δημοσιότητα. Σε  συνεδρίαση του  το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ  δέχτηκε ότι πράγματι εισπράττεται παράνομα.  Στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου αποφασίσθηκε (δυστυχώς ομόφωνα), αύξηση της τιμής του νερού κατά 80%!!! και κατάργηση του ΕΤ. Καμία αναφορά στην παράνομη είσπραξη μέχρι σήμερα δεν έγινε. Και γιατί το θυμήθηκαν τώρα, μετά την δημοσίευση της επιστολής μου, και όχι δύο χρόνια πριν;
Το ειδικό τέλος, σύμφωνα με τον νομοθέτη, μπήκε για ειδικούς λόγους μέχρι οι ΔΕΥΑ να ορθοποδήσουν  και να μπορέσουν να οργανωθούν και έκρινε ότι 10 χρόνια είναι αρκετά. Η Ένωση των ΔΕΥΑ, που συνήθως αποτελούνταν από μεγαλοδημάρχους, κοντά πάντα στην κεντρική εξουσία, ζητούσε και έπαιρνε δεκαετείς παρατάσεις. Αυτή τη φορά, εκτιμώντας το γενικότερο κλίμα, δεν ζήτησε.
Το νερό σαν κοινωνικό αγαθό, είναι το πρώτο που μπορεί να παρέχεται φθηνό σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Η ΔΕΥΑ Καρδίτσας μάλιστα, ίσως είναι η μόνη ΔΕΥΑ, που αγοράζει νερό επεξεργασμένο από το Σύνδεσμο Ύδρευσης και το πουλάει, έχοντας την υποχρέωση της συντήρησης μόνο των δικτύων.  Η ΔΕΥΑ, σαν κοινωφελής δημοτική επιχείρηση θα πρέπει να τηρεί ένα αγαθό, όπως το νερό, σε πολύ χαμηλή τιμή. Τούτες τις ώρες που ο κοσμάκης στενάζει, ο δήμος θα πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Να καταλάβει ότι δεν αντέχει ο κόσμος άλλες αυξήσεις. Κάποτε οι δημότες θα πρέπει να μάθουν για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ. Κι αν αυτή έχει οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να μάθουν που οφείλονται αυτά για μπορέσουν να βελτιωθούν. Αν δεν γνωρίζεις την αιτία δεν λύνεις το πρόβλημα. Στο νόμο 1069/80 υπάρχει το  άρθρο 19 που λέει: «Ενημερωτικό τεύχος. Η επιχείρησις υποχρεούται όπως καθ΄ έκαστον έτος συντάσση Ειδικό Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτού. …… Η μη σύνταξις ή η μη αποστολή του ανωτέρου τεύχους συνιστά παράβασιν καθήκοντος.» Δεν το είδαμε ποτέ.
Μου κάνει εντύπωση πως την εισήγηση για ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα δεν την κάνει ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ή ο αντιπρόεδρος δημότης από το απέναντι ψηφοδέλτιο, αλλά ούτε ο Γενικός Δ/ντής της. Την κάνει ένας νέος δημοτικός σύμβουλος, απλό μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Γιατί; Άραγε να μην ελπίζουμε τίποτα; Ούτε στους νέους; Όλοι συνένοχοι, λοιπόν, στο φόνο θα μας κάνετε;
Και κάτι ακόμα: Οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ μειώθηκαν. Η μείωση αυτή που πήγε; Δεν πρέπει να περάσει στους δημότες;
Την Πέμπτη το βράδυ στο ΔΣ  δήμαρχε θα είμαστε εκεί για να μας πεις γιατί θέλεις να γίνει αύξηση του νερού 80%. Να σ’ ακούσουμε και να πούμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί αυτή η πρόταση.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟ



Τα κοινόχρηστα ποδήλατα του δήμου Καρδίτσας
Είναι μια πολύ καλή ενέργεια του δήμου Καρδίτσας τα ποδήλατα που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε καρδιτσιώτης αλλά και επισκέπτες της πόλης. Είμαι ένας από αυτούς που επιλέχτηκαν για το πιλοτικό πρόγραμμα. Το βρίσκω πολύ χρήσιμο. Τρεις μέρες, τώρα, που χρησιμοποιώ το ποδήλατο και διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων που με ρωτούν πως λειτουργούν. Μάλιστα στην προσπάθεια μου να τους κάνω μια επίδειξη στο σταν της κεντρικής πλατείας πάτησε από λάθος το πλήκτρο που δηλώνει ότι το ποδήλατο έχει πρόβλημα. Μετά από λίγο δέχτηκα τηλεφώνημα από την εταιρεία υποστήριξης που με ρωτούσε πιο είναι το πρόβλημα. Αυτό δείχνει ότι παρακολουθούν και υποστηρίζουν τη δράση του ποδηλάτου.
Για μπορέσει, όμως, να έχει μέλλον αυτή η δράση χρειάζονται και κάποιες άλλες ενέργειες από την πλευρά του δήμου. Κι αυτές είναι η καλή συντήρηση των ποδηλατόδρομων και η αστυνόμευσή τους για να είναι απαλλαγμένοι από οχήματα και διάφορα αντικείμενα. Με λύπη διαπίστωσα, κυκλοφορόντας χρόνια τώρα με το ποδήλατο, ότι πολύ άνετα και χωρίς καμια συνέπεια πολλοί οδηγοί τους χρησιμοποιούν για παρκινγκ. Ο ποδηλατόδρομος της Τρικάλων είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένος. Όλα αυτά αποθαρρύνουν τους ποδηλάτες. Ελπίζω ότι θα βελτιωθούν. Κι ελπίζω διότι ξέρω ότι υπάρχουν κάποια στελέχη (υπηρεσιακά) στο δήμο που την υπόθεση ποδήλατο την αγαπούν.