Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Σήμερα 20-1-2009, και σύμφωνα με τα φυλλάδια που πήραν όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, θα έπρεπε να ισχύσει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Όμως τίποτα δεν είδαμε. Στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Βότσης, είπε ότι η "ελεγχόμενη στάθμευση θα αρχίσει περί το τέλος του μήνα (Ιανουαρίου;)". Στην κοπή της πίτας του ΕΒΕ ακούσαμε τον κ. Βερίλλη να λέει ότι «…ελπίζει ότι του χρόνου θα εφαρμοστεί και η ελεγχόμενη στάθμευση». Να δικαιολογήσω «του χρόνου» γιατί πιθανόν να ξέχασε ότι μπήκε ο νέος χρόνος, αλλά να ελπίζει κι αυτός; Οι δημότες τι να ελπίζουν άραγε; Να τελειώσει τη θητεία του; Από ποιόν εξαρτάται αλήθεια η εφαρμογή της; Ακόμα μια αναβολή. Τόσο σίγουρος είναι για τις αποφάσεις του.
Είμαι απ’ αυτούς που συμφωνούν με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, όχι αυτής της «φανταζι» που πάει να εφαρμοστεί, αλλά της απλής με την ξυστή κάρτα. Η πόλη μας είναι επίπεδη και με καλή ρυμοτομία.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κυκλοφορήσεις με τα πόδια και με το ποδήλατο σε όλο το κέντρο. Άρα πρέπει να εξασφαλισθεί η ασφαλής και άνετη κυκλοφορία των πεζών και του ποδηλάτου στο κέντρο της πόλης. Όσο λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης τόσο καλύτερα. Το αυτοκίνητο πρέπει να του επιτραπεί να διέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους χωρίς να σταθμεύει για πολύ. Η πρόταση, που σήμερα θέλει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή, επειδή είναι ένα κακέκτυπο αντίγραφο άλλων πόλεων, έχει ήδη αποτύχει πριν εφαρμοσθεί. Αυτό δείχνουν και οι απανωτές αναβολές.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο απλά μέτρα. Πρώτα πρέπει να εφαρμοσθεί το μέτρο της ελεγχόμενης εκ περιτροπής στάθμευσης με τη γνωστή μας κάρτα.(Η παλιά απόφαση δεν έχει ανακληθεί ποτέ). Η ελεγχόμενη θα βοηθήσει να φύγουν τα μόνιμα και περιττά οχήματα από τους δρόμους. Σήμερα παρατηρούμε μόνιμα σταθμευμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούντα σαν αποθηκευτικοί χώροι, σαν πάγκοι πώλησης προϊόντων, σκεπασμένα με κουκούλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα έχουμε δει να χρησιμοποιούνται κεντρικοί δρόμοι της πόλης σαν μάντρες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Και όλα αυτά γιατί κανένας δεν πληρώνει τίποτα, ούτε ενοχλείται από κανέναν αρμόδιο. Παράλληλα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι ειδικοί χώροι στάθμευσης, πλην ΑΜΕΑ
Η εκ περιτροπής στάθμευση θα απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της πόλης και αναγκάζονται να βάζουν γλάστρες, μπάρες, καρέκλες και άλλα αντικείμενα στο οδόστρωμα μπροστά από τα καταστήματά τους. Με την εκ περιτροπής στάθμευση η μια πλευρά του δρόμου θα είναι ελεύθερη για να μπορεί να κάνει μια ολιγόλεπτη στάση ένα όχημα, προκειμένου να προμηθευτεί ή να αφήσει κάποιο αντικείμενο σε ένα κατάστημα.
Συγχρόνως το ποδήλατο μπορεί να κυκλοφορεί άνετα και με ασφάλεια μια και θα έχει αρκετά ελεύθερο χώρο. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κατασκευασθούν άλλοι ποδηλατοδρόμοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Φανταστείτε την οδό Ιεζεκιήλ ή Κουμουνδούρου με αυτοκίνητα μόνο από τη μια μεριά, χωρίς εμπόδια στα πεζοδρόμια και γλάστρες στο οδόστρωμα.
Το δεύτερο μέτρο είναι η συνεχής αστυνόμευση του κυκλοφοριακού. Το πρόβλημα δεν το δημιουργούν μόνο τα αυτοκίνητα αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως συνεργεία, καταλήψεις οδοστρωμάτων, οικοδομικές εργασίες, πιλοτές πολυκατοικιών κλπ.
Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να έχουμε μια πόλη ανθρώπινη και καθαρή. Έτσι θα μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας αλλά και να ψωνίσουμε άνετα στα καταστήματα της πόλης μας. Συγχρόνως μπορούμε να μελετάμε λύσεις για βελτιώσεις και διορθώσεις.
Αυτά δεν τα λέω τώρα. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τα αναφέρω στην ομάδα της πλειοψηφίας, μάταια, όμως. Δεσμεύομαι να προσπαθήσω να ξανασυζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δοθεί μια καλύτερη λύση.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος chantzos@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: