Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΧΑΝΙΑ 2009


3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΦοΔΣΑ
Στα Χανιά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλήνια Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Θέμα της συνόδου ήταν: «ΦοΔΣΑ: Αντιμέτωποι με την αειφόρο Διαχείριση Απορριμμάτων, προβλήματα – Προοπτικές». Στη σύνοδο ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Εδώ πρέπει να πω ότι τα Χανιά σήμερα διαθέτουν το πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Δηλαδή έχει ΧΥΤΑ, που λειτουργεί σαν ΧΥΤΥ, έχει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (μηχανοδιαλογή και χειροδιαλογή), ΚΔΑΥ (εργοστάσιο ανακύκλωσης) και εργοστάσιο κομποστοποίησης όπου δέχεται και πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλπ). Στο εργοστάσιο αυτό ξεναγηθήκαμε όλοι οι σύνεδροι.
Για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα πρέπει να ενημερώσω ότι ο ΧΥΤΑ των Τρικάλων πρέπει να μετατραπεί και αυτό σε ΧΥΤΥ, να δέχεται δηλαδή τα υπολείμματα των απορριμμάτων μετά από επεξεργασία, όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το σκοπό αυτό η ΠΑΔΥΘ ΑΕ πρόκειται να αναθέσει μελέτη για εργοστάσιο κομποστοποίησης. Βέβαια το εργοστάσιο μάλλον θα γίνει στο χώρο του ΧΥΤΑ. Εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να γίνει και δεύτερο εργοστάσιο στην Καρδίτσα, για να μην μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα στα Τρίκαλα, αλλά μόνο τα υπολείμματα. Με τον τρόπο αυτό και χρήματα εξοικονομούνται και θέσεις εργασίας δημιουργούντα. Η πρότασή μου αυτή κατατέθηκε στην τελευταία γενική Συνέλευση της ΠΑΔΥΘ. Βέβαια δεν είναι καινούργια. Την έχω διατυπώσει επανειλημμένα πολλές φορές δημόσια. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουν, στο τομέα των απορριμμάτων η Καρδίτσα είναι βαλτωμένη. Ελπίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει.