Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΔΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ



Θα θυμούνται πολλοί δημότες, πως όταν ήμουν αντιδήμαρχος, είχα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για οικιακό κομποστ. Ήδη είχαν παρθεί αποφάσεις ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε η αγορά 50 κάδων κομποστοποίησης. οι κάδοι αυτοί θα δινόταν σε δημότες που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Και υπήρξαν πολλοί δημότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα αυτό δεν είχε τύχη μετά την παραίτηση μου, τον Οκτώβρη 2008, από τη θέση του αντιδημάρχου Ο κ. Αντωνίου που με διαδέχθηκε στη θέση δεν έκρινε σκόπιμο να το προχωρήσει. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση δική μου στο δήμαρχο, σε συνεδρίαση του ΔΣ, πήρα την απάντηση ότι το πρόγραμμα θα συνεχισθεί. Δυστυχώς, όπως και άλλα πράγματα, δεν έγινε τίποτα.
Πάντως εγώ αγόρασα έναν κάδο και ξεκίνησα την κομποστοποίηση. Ξεκίνησα τον Φλεβάρη του 2009 και τον άνοιξα το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στις δύο φωτογραφίες που παραθέτω.
Στην κάτω φωτογραφία φαίνεται το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης. Λίπασμα έτοιμο για χρήση. Στην πάνω φωτογραφία ο κάδος είναι έτοιμος να ξαναλειτουργήσει. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα Μειώνεται κατά πολύ τα σκουπίδια. μαζί με την ανακύκλωση η κομποστοποίηση μειώνει μέχρι και 80% τα σκουπίδια που οδηγούνται στον πράσινο κάδο.