Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Επιτέλους υπέγραψε

Πριν λίγες ημέρες,11-11-2009, έγραφα για το "Πότε θα συνδεθούν τα δημοτικά κτίρια με το φυσικό αέριο;". Τελικά ο δήμαρχος αποφάσισε να υπογράψει σύμβαση με την ΕΠΑ για τη σύνδεση 41 σχολικά και δημοτικά κτήρια. Στα δημοτικά κτήρια δεν διάβασα για το δημαρχείο. Γιατί;
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο δήμος δεν θα επιβαρθνθεί οικονοικά. Αυτό είναι πάντα απαραίτητο. Μην τολμίσει και ζητήσει κανείς κανένα €. Δεν έχουμε δεν έχουμε.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΔΩΡΕΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Τρεις ανταλλαγές και μια παραχώρηση
Είναι γνωστό ότι ο δήμος Καρδίτσας, με κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, παραχώρησε δωρεάν έκταση 7 στρεμμάτων, για την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και δύο της ελάσσονος μειοψηφίας πείσθηκαν από το δήμαρχο που έλεγε ότι όλοι οι άλλοι δήμοι έκαναν το ίδιο. Ψέματα. Έψαξα το θέμα και έχω στα χέρια μου τις αποφάσεις των άλλων δήμων (Νέας Ιωνίας, Λάρισας και Τρικάλων). Οι άλλοι τρεις δήμοι δεν παραχώρησαν δωρεάν. Έκαναν ανταλλαγή. Συγκεκριμένα:
1ον. Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, με την υπ’ αριθμό 85/01 ομόφωνη απόφασή του «εγκρίνει την ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου ιδιοκτησίας ΔΕΜΚΑ με το οικόπεδο ιδιοκτησίας υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου μαγνησίας». Το οικόπεδο που παίρνει ο δήμος βρίσκεται στην πλατεία Λαμπράκη και είναι έκτασης 1.000 τμ και έχει και κτίσμα, ενώ παραχωρεί έκταση εμβαδού 3.887 τμ στη συνοικία Αγίου Σπυρίδωνα.(Δήμαρχος Π Μαβίδης, ΠΑΣΟΚ)
2ον. Δήμος Τρικκαίων, με την υπ αριθμό 151/2004 ομόφωνη απόφασή του εγκρίνει «ανταλλαγή έκτασης που βρίσκεται στο Ο.Τ. 1015α, περιοχή σεισμοπλήκτων Τρικάλων, με το Β.Κ. 96 Δημόσιο ακίνητο». Το οικόπεδο που παίρνει ο δήμος είναι έκτασης 5.600 τμ και είναι το οικόπεδο δίπλα στο παλαιό ΚΤΕΛ των Τρικάλων, το οποίο ο δήμος προορίζει για δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το οικόπεδο αυτό ανταλλάσει με έκτασή του σε περιοχή αναθεώρησης, εμβαδού 5.600. (Δήμαρχος Μ Ταμήλος, ΝΔ)
3ον. Δήμος Λάρισας με την υπ αριθμό 908/99 ομόφωνη απόφασή του «εγκρίνει την ανταλλαγή της δημοτικής έκτασης που βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολης … με την …… Επειδή προκύπτει διαφορά στην αξία των δύο ακινήτων που ανέρχεται στο ποσό των 70.428.701 δρχ, αποφασίζεται να καταβληθεί από το δημόσιο στο δήμο Λάρισας. (Δήμαρχος Κ Τζανακούλης, ΝΔ)
4ον . Δήμος Καρδίτσας, με την υπ αριθμό 358/2007 κατά πλειοψηφία (που τροποποιήθηκε με την 8/2008 απόφαση, προς το χειρότερο για το δήμο), «παραχωρεί δωρεάν στο υπουργείο δημόσιας τάξης την κυριότητα δημοτικής έκτασης». Η έκταση αυτή βρίσκεται απέναντι από γενικό Νοσοκομείο και έχει εμβαδόν 7.000 τμ. Εδώ καταγράφω και τη δικιά μου ευθύνη στην απόφασή αυτή, γιατί την ψήφησα, όντας αντιδήμαρχος, μετά απ όσα μας έλεγε ο δήμαρχος αλλά και γιατί σε κείνη την συνεδρίαση είχα επιλέξει να καταψηφίσω τρία άλλα θέματα εξίσου σημαντικά (Μισθούς προέδρων ΝΠ, αυξήσεις ΔΕΥΑΚ και δάνειο 7,5 εκ €). Μέχρι που το έψαξα και διαπίστωσα για μια ακόμα φορά τα ψέματά του. Συμπεράσματα ελεύθερα.
Τώρα ρωτάω το δήμαρχο: Υπέγραψε την συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης της έκτασης ή όχι; Αν ναι με ποιους όρους; Να καταθέσει στο ΔΣ αντίγραφο του συμβολαίου. Αν δεν υπέγραψε θα πρέπει άμεσα να την φέρει στο ΔΣ για ανάκληση. Διαφορετικά θα το φροντίσουν οι σύμβουλοι.
Χαντζοπλάκης Γιώργος chantzos@sch.gr

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Άλλη μια επείδειξη ανικανότητας

Πότε θα συνδεθούν τα δημοτικά κτίρια με το φυσικό αέριο;
Χαντζοπλάκης Γιώργος, chantzos@sch.gr
Το φυσικό αέριο μπήκε στην πόλη. Χίλιες και πλέον οι συνδέσεις σύμφωνα με δημοσίευμα. Δημοτικό κτίριο κανένα. Ενέργειες προς την κατεύθυνση σύνδεσης δημοτικών κτιρίων καμία. Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή κόπτεται για τις ήπιες μορφές ενέργειας παραχωρώντας τις στέγες των σχολείων σε ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων, επικαλούμενη μάλιστα, ψευδώς, την συναίνεση των συλλόγων των εκπαιδευτικών.
Εκτός των σχολείων υπάρχουν δημοτικά κτίρια που καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Η αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων θα ήταν και μια σημαντική προσφορά για το περιβάλλον. Μόνο ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου ξοδεύει περίπου 200.000,00€ το χρόνο για πετρέλαιο (κλειστό, κολυμβητήριο κλπ). Απ’ όσα γνωρίζω, δεν έγινε καμιά προσπάθεια να συνδεθεί το κολυμβητήριο με τον αγωγό του φυσικού αερίου. Οι υπεύθυνοι δείχνουν να έχουν αδυναμία στην κατανάλωση του πετρελαίου. Δεν εξηγείται αλλιώς η αδιαφορία τους για τις συνδέσεις των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο. Συνολικά η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Στη διάρκεια της θητείας μου σαν αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας, είχαν εξεταστεί περιπτώσεις σύνδεσης σχολείων με το φυσικό αέριο. Μάλιστα είχε γίνει και ειδική σύσκεψη των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εταιρείας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, όπου υποδείχτηκαν τρόποι και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνδεση των σχολείων. Έκτοτε τίποτα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, με έγγραφό της, ζητάει την σύναψη μια απλής σύμβασης ότι ο δήμος προτίθεται να συνδέσει τα δημοτικά και σχολικά κτίρια με το φυσικό αέριο. Στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα επιβαρυνθεί μόνο τις συνδέσεις, όπως όλοι οι δημότες. Την επέκταση θα κάνει η εταιρεία. Για αυτές τις συνδέσεις ο δήμος περιμένει ειδική χρηματοδότηση για να ξεκινήσει την οποιαδήποτε ενέργεια.
Ενώ στα γειτονικά Τρίκαλα ο δήμαρχος υπέγραψε, 11/9/2009, 68 Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής φυσικού αερίου που αφορούν 49 σχολεία και 19 δημοτικά κτίρια της πόλης των Τρικάλων. Η εγκατεστημένη θερμική ισχύς των λεβητοστασίων των εν λόγω κτιρίων ανέρχεται σε 20.000 kW και η ετήσια κατανάλωσή τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000.000 Νm3 φυσικού αερίου, προσφέροντας σημαντικότατα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό πρέπει να κάνει και ο δήμος Καρδίτσας.
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αποδεικνύεται ανίκανη να πάρει πρωτοβουλίες που να βελτιώνουν τα οικονομικά του δήμου και να προσφέρουν στο περιβάλλον.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Για την Αναγέννηση και το Βόρειο πέταλο

Σήμερα, Κυριακή, παρακολούθησα το παιγνίδι της Αναγέννησης με τον Πιερικό. Το αποτέλεσμα 1-1. Προηγήθηκε η Αναγέννηση στα πρώτα λεπτά του παιγνιδιού αλλά ισοφαρίσθηκε στο 2ο ημίχρονο από τον Πιερικό. Το παιγνίδι δεν ήταν και πού συναρπαστικό Η Αναγέννηση έδειχνε να μην ήθελε να βάλλει 2ο γκολ Όταν δε ισοφαρίσθηκε έδειχνε μάλλον ικανοποιημένη
Καθόμουν στο κέντρο της δυτικής κερκίδας. Έβλεπα όλες τις φάσεις όπου κι αν γινότανε. Όσο σκεφτόμουνα τους φιλάθλους που θα παρακολουθούν τον αγώνα από το βόρειο πέταλο, όταν αυτό θα γίνει, τόσο πιο καλά αισθανόμουν που δεν ψήφισα την κατασκευή του. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορούν να δουν πέρα από το κέντρο του γηπέδου.
Βλέποντας και την ανατολική κερκίδα άδεια, εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρεθεί, έστω και στο παρά 5΄, άμεσα τρόπος ακύρωσης του βόρειου πετάλου και κατεδάφισης και κατασκευής της ανατολική κερκίδας.
Η χρονιά έτσι κι αλλιώς θα κυλίσει χωρίς νέα κερκίδα. Ας την κάνουμε τουλάχιστον όπως πρέπει. Το θέμα δεν είναι πότε θα τελειώσει αλλά πότε θα μπορέσουν να καθίσουν φίλαθλοι. Δέστε το χρόνο με τα αποδυτήρια. Δύο μήνες να κατασκευασθούν αλλά τέσσερις να χρησιμοποιηθούν
Και για να γνωρίζετε: Κόστος κατασκευής 462.000,00€ και δεν έφτασαν!!!. όπως δεν θα φτάσουν και οι 500.000,00€ για το βόρειο πέταλο.
Καλή πορεία στην Αναγέννηση