Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΕΜΥΣΗΣ

Έκλεισε ένας χρόνος ελεγχόμενης στάθμευσης. Η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να θέλει να κάνει απολογισμό. Θα θέσω κάποια ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά προέκυψαν μετά από μια ανάγνωση της σύμβασης, η οποία λήγει μέσα στο Μάρτη.

1ο. α) Πόσες κλείσεις παράνομης στάθμευσης κόπηκαν β) Τι ποσό εισπράχθηκε γ) Πόσες έχουν «σβηστεί» από ποιόν και με ποιο αιτιολογικό.

2ο. Στη σύμβαση (Αρθ 5, παρ Β.5.6) αναφέρεται ότι: «Η ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (πρόκειται για την εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης) θα δίνει στο ΔΗΜΟ, στο τέλος κάθε μήνα, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος τα οποία θα περιγράφονται στο παράρτημα Β». Ρωτάω: Τα δίνει και ποια είναι αυτά;

3ο. Στη σύμβαση (Αρθ 6 παρ 1) αναφέρεται ότι: Η ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ θα καταβάλλει το 45% επί των εισπράξεων. Και στην παρ 6.4 αναφέρει ότι: «Η τιμολόγηση θα γίνεται σε μηνιαία βάση». Και στην παρ. 6.5 αναφέρεται ότι: «Ελάχιστη αποζημίωση : σε περίπτωση που το ποσοστό από τις μηνιαίες εισπράξεις … είναι μικρότερο από το ½ του συμφωνημένου ποσού (8.000 € + ΦΠΑ), με αποκλειστικό λόγο την μη επαρκή αστυνόμευση … τότε ο δήμος θα καταβάλλει στην ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ το ποσό της διαφοράς». Ρωτάω: Πληρώνουμε και πόσο; Γιατί επαρκή αστυνόμευση δεν φαίνεται να έχουμε.

Στα παραπάνω ερωτήματα ζήτησα απαντήσεις από τη δημοτική αρχή με αίτησή μου στις 25/2/10. Η απάντηση μου δόθηκε μόλις προχθές την Παρασκευή και μάλιστα μετά από διαμαρτυρία μου στον Δήμαρχο. Ο κ. Βότσης όλο αυτό το διάστημα «συγκέντρωνε» τα στοιχεία για να μου απαντήσει. Τέτοια ετοιμότητα!

Στην απάντηση, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται και τα εξής: α. Κόπηκαν 16.971 κλήσεις, εισπράχθηκαν 163.804€ και ακυρώθηκαν 650 κλήσεις!!!.

Η ακύρωση «μπάζει». Από τον Δ/ντή της Δημοτικής Αστυνομίας έμαθα ότι τις μισές περίπου ακύρωσε ο ίδιος και τις άλλες μισές ο κ. Βότσης, ο οποίος έκανε, λέει, χρέη Δ/ντή επειδή έληξε η θητεία των προϊσταμένων, λες και μόνον αυτών των προϊσταμένων έληξε η θητεία. Τα μισά τμήματα του δήμου δεν έχουν προϊσταμένους ή έληξε η θητεία τους. Αλλά έτσι τον βόλευε.

Τι σημαίνει, λοιπόν, ακύρωση κλήσης; Τίποτα. Πάτε στον κ. Βότση του δίνετε την κλήση, την παίρνει και τη βάζει σε ένα φάκελο. Κι όταν εκτιμήσει αυτός, πιθανόν λίγο πριν τις ερχόμενες εκλογές, κάποιες από τις κλήσεις να μην τις βεβαιώσει. Πάντως στο μηχανογραφικό σύστημα δεν φαίνεται να ακυρώθηκε καμία κλήση. Γι’ αυτό αν μετά από ένα χρόνο, εσείς που νομίζετε ότι σας σβήσανε την κλήση πάρετε ειδοποίηση να την πληρώσετε, μην παραξενευθείτε. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για τον κ. Βότση.

Η ανεπάρκεια των διοικούντων στοιχίζει πολύ ακριβά στους δημότες. Στις θέσεις αυτές δεν είναι για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά της πόλης και των δημοτών.

Επαναφέρω την παλιά μου πρόταση: Άμεση καταγγελία της σύμβασης με την ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ. Κατάργηση του σημερινού συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επαναφορά της εκ περιτροπής στάθμευσης με κάρτα (παλιό σύστημα). Έτσι διευκολύνουμε τον ποδηλάτη, τον εφοδιασμό των καταστημάτων και βοηθάμε να φανεί η πόλη πιο καθαρή. Και βέβαια επαρκή αστυνόμευση της στάθμευσης.

ΥΓ. Το άρθρο γράφτηκε στις 20/2/10. Καθυστέρησε η δημοσίευσή του, περιμένοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα.

Χαντζοπλάκης Γιώργος

Πλειψηφών Δημοτικός Σύμβουλος