Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΥΑΚ
Χαντζοπλάκης Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος
chantzos@sch.gr
Η παρακάτω επιστολή έχει γραφεί μέρες πριν. Δίστασα, λόγω συγκυρίας, να τη δημοσιεύσω. Δεν θα ήθελα να χαρακτηριστώ ότι μετέχω στον «πόλεμο» εναντίον των μισθωτών και ιδιαίτερα στον «εμφύλιο» πόλεμο. Είναι αλήθεια ότι οι μισθωτοί για μια ακόμα φορά, είναι στο στόχαστρο. Γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το κακό, όμως, με τους μισθούς της ΔΕΥΑΚ και τα δήθεν προσωπικά δεδομένα έχει παραγίνει. Την προσεχή Τρίτη δικάζονται Δημοτικοί Σύμβουλοι επειδή τόλμησαν να αναφερθούν δημόσια στις υπερβολικές αυξήσεις των στελεχών της ΔΕΥΑΚ. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ πληρώνονται αποκλειστικά με χρήματα των κατοίκων του δήμου Καρδίτσας, δηλαδή με δημόσιο χρήμα. Άρα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να επικαλούνται «προσωπικά» δεδομένα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, οφείλει να δώσει τις αμοιβές των στελεχών, τουλάχιστον, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της επιχείρησης (όχι ονομαστικά). Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Παλαμιώτης, είναι για μια ακόμα φορά έκθετος. Το δημοτικό Συμβούλιο, σε τρεις διαχρονικές ψηφοφορίες, έδειξε ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Του έμεινε, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΔΣ, η εκτίμηση του Δημάρχου. Είναι πραγματικά πολύ περίεργο ποιοι λόγοι τον κρατούν στη θέση του προέδρου.
Τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Είναι αλήθεια ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν δύο κατηγορίες υπαλλήλων που ντρέπονται να αποκαλύψουν τους μισθούς τους. Η μια κατηγορία είναι αυτή τω υπαλλήλων με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 €. Η άλλη είναι αυτή των υπαλλήλων που γνωρίζουν ότι οι μισθοί τους προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ορισμένοι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.
Έτσι, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές στελεχών είναι: Γενικός Διευθυντής 69.900 €, Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών 59.000€, προϊστάμενοι τμημάτων: ΠΕ 47.000€, ΤΕ 38.000€. Μάλιστα τους μισθούς αυτούς οι εργαζόμενοι των άλλων ΔΕΥΑ έχουν σαν παράδειγμα και διεκδικούν στα διοικητικά δικαστήρια. Αναφέρω ότι ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Τρικάλων δεν ξεπερνά τις 30.000
Βέβαια οι μισθοί αυτοί δεν έφθασαν στα ύψη σε δύο χρόνια. Είναι διαχρονικές οι αυξήσεις. Απλά την τελευταία διετία εκτινάχθηκαν στα ύψη. Για παράδειγμα, διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, το 2006 είχε ετήσιες αποδοχές 45.000 € και το 2008 είχε 59.000 €, προϊστάμενος από 23.000€ το 2006 στις 38.000€!!! (αύξηση 65,2%) το 2008. Απορώ ποιες συμβάσεις προβλέπουν τέτοιου είδους αμοιβές;
Μετά απ’ όλα αυτά, είναι «λογικό» να επιβάλλονται πρόσθετα τέλη στους δημότες. Καιρός για έλεγχο των οικονομικών της ΔΕΥΑ.
ΥΓ. Να μη ξεχάσω: Στην Καρδιτσομαγούλα, μετά τις 8 το πρωί, νερό δεν υπάρχει. Νομίζω ότι στη ΔΕΥΑΚ πληρώνονται τα τέλη ύδευσης.