ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Το Πολίτευμα της χώρας, κατά το Σύνταγμα, είναι η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με βάση το άρθρο 55 του Συντάγματος «Για να εκλεγεί κανείς Βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής». Είναι έτσι, όμως; Όχι. Διότι σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Έστω κι αν όλοι οι ψηφοφόροι του νομού Καρδίτσας ψηφίσουν έναν υποψήφιο δεν φτάνουν. Διότι δεν ξεπερνούν τις 120.000. Απομένει, λοιπόν, η συμμετοχή σε συνδυασμό κόμματος, όπου για να γίνει δεκτός πρέπει να συμφωνήσει ο αρχηγός του. Έτσι δημιουργείται και το «κλειστό επάγγελμα» του βουλευτή. Άρα το άρθρο 55 του Συντάγματος πάει περίπατο. 1ο έλλειμμα δημοκρατίας.
Έστω ότι κάποιος μετέχει σε συνδυασμό κάποιου κόμματος και εκλέγεται. Με βάση το άρθρο 60 του Συντάγματος «Οι Βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Όσοι τόλμησαν είδαν πόρτα εξόδου και δεν ξαναείδαν βουλή. Πάει περίπατο και το άρθρο 60 του συντάγματος. 2ο έλλειμμα δημοκρατίας.
'Άρθρο 4 - (Ισότητα των Ελλήνων)
«Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Στο άρθρο αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας είναι πολύ μεγάλο και δεν αριθμείται.
Επί της ουσίας το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας είναι μοναρχικό. Ο αρχηγός του κόμματος που ορίζει τους υποψήφιους βουλευτές, ορίζει τους υπουργούς αλλά και τον Γραμματέα του κόμματος. Έλεγχος σε όλα τα επίπεδα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημιούργησαν και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα τους. Για να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο του πρέπει να συμμετέχει αναγκαστικά σε συνδυασμό, του οποίου ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης κάποιου κόμματος. Μεμονωμένες υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων δεν επιτρέπονται. Και καλά για την εκλογή των βουλευτών βρήκαν μια κάλπικη δικαιολογία, όπως: «Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή». Για την ΤΑ γιατί; Για να ελέγχεται πλήρως σε όλο του το φάσμα το σύστημα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά οδηγηθήκαμε στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής ζωής. Να μην τολμάει να ξεμυτίσει βουλευτής, παρά μόνο μεταμφιεσμένος. Τι απομένει να κάνουμε; Όπου δούμε κάποιο λουλούδι να φυτρώνει έξω από τους κομματικούς κήπους να το ποτίζουμε. Είναι η μόνη μας ελπίδα να επιβιώσουμε. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος
chantzos@sch.gr