Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί είπα ΟΧΙ στο Βόρειο πέταλο

Γιατί δεν ψήφησα την κατασκευή της κερκίδας με την διαδικασία του «κατεπείγοντος»
Διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι ο δήμαρχος και οι κοντινοί του συνεργάτες επιδίδονται σε παραπληροφόρηση, ψεύδη και λασπολογούν όσους δεν στήριξαν την πρότασή τους για την κατασκευή κερκίδας στο βόρειο πέταλο του σταδίου. Γι αυτό με την σημερινή μου επιστολή θα καταθέσω τις απόψεις μου και μέσα από τον τοπικό τύπο για να γνωρίζουν οι δημότες από μένα τους λόγους που με έκαναν να μην δώσω θετική ψήφο.
Στις 28 Μαΐου το ΔΣ με αποφάσισε ομόφωνα την κατασκευή νέων αποδυτηρίων με κύριο επιχείρημα «να ανοίξει ο δρόμος» για την κατεδάφιση της ανατολικής κερκίδας και τη δημιουργία νέας στην ίδια θέση. Στην επιχειρηματολογία του μάλιστα ο δήμαρχος έλεγε ότι είναι «προαπαιτούμενο» η κατασκευή των αποδυτηρίων (σελ 15 των πρακτικών του ΔΣ). Τότε μάλιστα πρότεινα στο δήμαρχο μέχρι να εγκριθούν τα χρήματα για την κατασκευή της καινούργιας κερκίδας, να γίνουν «παράλληλες ενέργειες για να μπορέσει να γίνει» (σελ 48 των πρακτικών του ΔΣ).
Τα χρήματα τελικά ήρθαν και η δημοτική αρχή δεν προετοιμάστηκε καθόλου. Στις 27 Αυγούστου έφερε το θέμα στο ΔΣ και ζήτησε την έγκριση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για την κατασκευή στο βόρειο πέταλο νέας κερκίδας. Την κατεδάφιση της ανατολικής κερκίδας την ξέχασαν. Μελέτη δεν διέθεταν και δεν την παρουσίασαν στο ΔΣ. Τότε προειδοποίησα ότι «ο τρόπος που προτείνετε είναι πολύ επισφαλής και αυτό που θέλετε να πετύχετε θα δείτε ότι θα γίνει μπούμερανγκ και θα την κρεμάσετε και την Αναγέννηση και τους φιλάθλους» (σελ 151 των πρακτικών του ΔΣ). Δεν με ακούσανε. Κι έγινε όπως τα έλεγα. Η απόφαση απορρίφθηκε. Λυπάμαι αλλά … χάθηκαν τουλάχιστον 25 μέρες.
Στις 22 Σεπτέμβρη ξαναφέρνει πάλι το θέμα στο ΔΣ, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Αυτή τη φορά όμως ο περιφερειάρχης (όπως ο ίδιος ο δήμαρχος ισχυρίστηκε) του είπε: Βάλε κάποια μελέτη στο φάκελο και θα ζητήσεις προσφορές από όλους τους εργολήπτες της Θεσσαλίας όχι μόνο από τους Καρδιτσιώτες. Το αποδέχθηκε, στηρίζοντας έτσι τα … συμφέροντα των Καρδιτσιωτών!!!. Και πάλι ο τρόπος είναι επισφαλής.
Από την αρχή τάχθηκα υπέρ της κατασκευής της ανατολικής κερκίδας άμεσα. Ζήτησα να προχωρήσει ο δήμος στην κατεδάφιση της υπάρχουσας. Ο δήμαρχος, όμως, βλέποντας να κλείνει σε λίγο την τετραετία του χωρίς σπουδαίο έργο, διακατέχεται από το άγχος να κάνει κάτι. Κάνει σαν την «σκύλα που βιάζεται να γεννήσει και κάνει τα κουτάβια τυφλά». Το συγκεκριμένο έργο υπάγεται στα κτιριακά έργα. Σαν τέτοιο απαιτεί μια σειρά από άδειες και μελέτες και προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχει τίποτα. Για παράδειγμα απαιτεί οικοδομική άδεια πριν την έναρξη των εργασιών η οποία με τη σειρά της απαιτεί στατική μελέτη. Για τον τρόπο ανάθεσης που προτείνεται απαιτείται τουλάχιστον προμελέτη.
Όσο για τους φίλους της ΛΕΦΑΚ ένα πράγμα τους προτείνω. Να πάρουν τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του ΔΣ, να τα διαβάσουν και αν θέλουν ας τα βγάλουν φωτοτυπία να τα μοιράσουν. Ολόκληρα, όμως. Όχι ξεκομμένες φράσεις που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Τοποθετούμαι πάντα ανοιχτά και καθαρά βλέποντας το μέλλον της πόλης και όχι κοντόφθαλμα και υστερόβουλα. Από όλη την επιστολή τους μου προέκυψε μια απορία: Γιατί ένοιωσαν την ανάγκη να τονίσουν ότι είναι «επιστήμονες, σκεπτόμενοι άνθρωποι, οικογενειάρχες κλπ»; Περισσότερα στο chantzoplakis@blogspot.com.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος
chantzoplakis@gmail.com