Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Βραδιά μασκαρεμένων από το Λαογραφικό



Μια πολύ ωραία βραδιά πέρασαν οι χορευτές και οι φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Καρδίτσας. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Λαογραφικού, Παπαστολόουλου Θανάση και παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαντζοπλάκης Γιώργος και Σιακάρας Γιώργος. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μασκαρεμένοι με τον Πρόεδρο ντυμένο Σεϊχη. Έφαγαν ήπιαν κρασάκι και χόρεψαν με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο που παρ' όλα τα κιλά του έδειξε τις μεγάλες χορευτικές του ικανότητες. Η φωτο αδιάψευστος μάρτυρας. Κι όλα αυτά στο κέντρο "Βαρελάδικο".
Σημείωση: Για όλα αυτά ο δήμος δεν χρεώθηκε δραχμή. Όλοι πλήρωσαν ότι έφαγαν κι ήπιαν.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΛΗΘΕΙΑ", २4-२-09

Ο απολογισμός της ΔΕΤΑΚ!
Χθες Κυριακή έγινε στο κινηματοθέατρο ο απολογισμός της πρώην ΔΕΤΑΚ και νυν ΔΗΚΕΚ. Ο πρόεδρός της όλη την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μια τεράστια κινητοποίηση για να συγκεντρώσει κόσμο στην εκδήλωση. Τύπωσε φυλλάδια και τα μοίρασε κατά χιλιάδες πόρτα – πόρτα με υπαλλήλους του δήμου και δεν ξέρω πώς αλλιώς. Έδωσε συνέντευξη τύπου και προσπάθησε με προσωπικά τηλεφωνήματα να γεμίσει το κινηματοθέατρο. Όμως, μετά βίας βρέθηκαν στην εκδήλωση μερικές δεκάδες άτομα. Σίγουρα, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο μιας και τα έχει πάθει και στο παρελθών με ποιο πρόσφατο παράδειγμα την ομιλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη που βλέπονταν πόσοι άνθρωποι είχαν μαζευτεί να ακούσουν την ομιλία του, αρνούνταν επί μισής ώρα να μπει στο κινηματοθέατρο. Χρειάστηκε τότε παρέμβαση Καρδιτσιώτη φίλου του Νομάρχη που διαμένει στη Θεσσαλονίκη για να μπει στην αίθουσα.
Όμως, αν ο πρόεδρος έχει συνηθίσει σε αποτυχημένες εκδηλώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να εκθέτει και τον Δήμο Καρδίτσας.
Ο κόσμος πλέον έχει γνώση και κρίση. Επιλέγει που θα πάει. Δεν μπορεί να γίνεται απολογισμός χωρίς να υπάρχουν οικονομικά στοιχεία; Τι θα πάει ο κόσμος να ακούσει; Μήπως για τις περιβόητες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που ο δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή; Θεατρικές παραστάσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου, αλλά σε θέατρο που ανήκει στην Δήμο Μητρόπολης!!!
Πάει ο κόσμος, πληρώνει 25 ευρώ και βλέπει μια παράσταση. Από πού όμως προκύπτει ότι έχει συμμετοχή ο δήμος σε όλη αυτή την ιστορία;
Ειδικά, στην παράσταση με τον Θύμιο Καρακατσάνη που έτυχε να βρεθούμε λόγω και την φιλίας μας με τον ηθοποιό, δεν είδαμε καν να βρίσκεται εκεί άνθρωπος του δήμου. Ο θεατρικός επιχειρηματίας ήταν και οι άνθρωποι που έκοβαν τα εισιτήρια.
Και φυσικά, ήταν εκεί και ο Δήμαρχος Μητρόπολης κ. Γιοβάνης που έσπευσε να προϋπαντήσει τους ηθοποιούς.
Δεν μπορεί λοιπόν μια ζωή να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!!!
Επίσης, εδώ και καιρό δημοσιογράφος της εφημερίδα μας ζήτησε να μας δώσουν στοιχεία για τα εισιτήρια του θερινού σινεμά, κάτι που ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει. Τέλος, ακόμη δεν πήραμε απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε δημόσια για το θέμα της συναυλίας και την ορχήστρα από την Ουκρανία που έγινε την πρωτοχρονιά. Ρωτούσαμε τότε και επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα. Πόσα χρήματα κόστισε η συναυλία των 15 ατόμων και τι επιπέδου ήταν τα παιδιά της ορχήστρας που να δικαιολογεί τα ποσά που ακούγονται. Πότε θα γίνει αυτός ο περιβόητος απολογισμός; Δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι πως όταν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι ανοικτό βιβλίο σε κάθε δημότη;
Αυτά προς το παρόν και να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθουμε.
ΣΧΌΛΙΟ ΔΙΚΌ ΜΟΥ: Αμ εκείνο το, πως το λέγανε, "καρουζελ;", με τρία (3)€!!!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Το δημοτικό "επιχειρείν" είναι ταμπούρλο στις πλάτες του λαού

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.Τελικά, έστω και πολύ καθυστερημένα, το Δημοτικό Συμβούλιο δημιούργησε μια εταιρεία για να διαχειριστεί το αναψυκτήριο του Παυσίλυπου. Έτσι πολλοί θεώρησαν ότι έστω και την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η ιδιωτικοποίηση και ο δήμος κινήθηκε σε «σοσιαλιστικά» πλαίσια. Δηλαδή θα διαχειριστεί μια δημοτική καφετερία. Λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα από τα πριν αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Πώς θα το διαχειριστεί έχει σημασία. Με καινούργιο προσωπικό, που θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ, έτσι τουλάχιστον προβλέπεται. Έτσι, τα εννέα (9) άτομα που μέχρι τώρα απασχολούνταν στο Παυσίλυπο, έχουν ήδη μεταφερθεί στο δήμο. Η ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε., θα προσλάβει τουλάχιστον άλλα εννέα (9) άτομα. Επί πλέον, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, θα επιβαρυνθεί και με έναν μισθό του προέδρου της ΑΕ. (250.000€ επιβαρύνεται ο δήμος κι άλλα τόσα η δημοτική Α.Ε.) Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι η ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε. θα είναι κερδοφόρα. Έτσι μετά από δύο χρόνια, το 2011 δηλαδή, η καινούργια δημοτική αρχή, θα βρει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση και με βάση τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων θα είναι υποχρεωμένη να την κλείσει. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν ξοδευθεί ένα σωρό χρήματα για ανακαινίσεις, αναμορφώσεις και προμήθειες. Όλα αυτά θα τα επιβαρυνθούν οι δημότες της Καρδίτσας. Τότε, όμως, κανένας από τους σημερινούς υποστηρικτές αυτής της λύσης δεν θα είναι για να απολογηθεί. Κι όπως συμβαίνει πάντα, θα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους.
Κι αν όλα αυτά τα χρήματα δινόταν για κοινωνική πολιτική, όπως τα ΚΑΠΗ, οι Παιδικοί Σταθμοί, η Βοήθεια στο σπίτι, θα το καταλάβαινα. Αλλά να ξοδεύονται για μια ακόμα καφετερία αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο, είναι εγκληματικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια επιχείρηση με κερδοφορία ας το κάνουν με δικά τους χρήματα και όχι με χρήματα των δημοτών. Το δημοτικό «επιχειρείν» είναι ταμπούρλο στις πλάτες του λαού.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος
chantzos@sch.gr

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Για τον κ. Τέγο

Ανταπάντηση στον κ. Τέγο σχετικά με ο «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ» και την Υπεραγορά
Σχετικά με το «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ».
Εγώ σέβομαι την διαφορετική τους άποψη, χωρίς να την ασπάζομαι. Εκτιμώ ότι η πρόταση για λειτουργία του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ από το Δήμο δεν θα προσφέρει τίποτα καλό στους δημότες. Θα είναι μια από τα ίδια. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κ. Τέγο. Δεν χάνει την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον μου, με χαρακτηρισμούς που δεν τον τιμούν. Η πάντοτε μακροσκελείς απαντήσεις του δείχνουν την έλλειψη επιχειρημάτων και εμπεριέχουν το στοιχείο της εμπάθειας και της αλαζονείας.
Η πρότασή μου είναι μια πρόταση που εφαρμόζεται σε άλλους δήμους. Είναι μια πρόταση που στελέχη της ΔΕΤΑΚ επεξεργαζόταν όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος, και τη γνωρίζει. Όσο για το «προφανώς με απ’ ευθείας ανάθεση», ήταν δικιά του τακτική και σημείο τριβής μας όταν αυτός ήταν δήμαρχος και εγώ αντιδήμαρχος. Δεν είναι έτσι και δεν το ασπάζομαι.
Για την άδεια λειτουργίας καταστήματος της υπεραγοράς.Το κατάστημα δεν είναι στις παρυφές της πόλης. Μέρος της έκτασης είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου ισχύουν χρήσης γης γενικής κατοικίας και δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη χρήσεων γης «υπεραγοράς τροφίμων» Επειδή για το «σύνολο της ιδιοκτησίας ζητείται η ανάπτυξη χρήσεων γης υπεραγοράς τροφίμων» η υπηρεσία έκρινε ότι δεν μπορεί να προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Τώρα πως βγήκε και ήρθε στο ΔΣ είναι ένα ερώτημα.
Μετά από τα παραπάνω, το αίτημα δεν ήταν εύκολο να έχει θετική έκβαση. Ο κ. Τέγος για να το ενισχύσει επικαλέστηκε το όνομα του δημάρχου Πανοράματος, λέγοντας πόσο καλός άνθρωπος είναι, άρα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Όσο για τα διδακτορικά κατά του κεφαλαίου, καλό είναι όταν είσαι στην εξουσία να τα εφαρμόζεις. Κι ο κ. Τέγος σαν 8 χρόνια δήμαρχος το διδακτορικό το είχε στο μπαούλο. Στην αντιπολίτευση το θυμήθηκε.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

Δεν αντέχω στον πειρασμό και θα το σχολιάσω.
Δυο σημαντικές εκδηλώσεις την Κυριακή.
1η. Παρουσιάστηκε η έκδοση της Ν.Α. για τα μνημεία του Νομού. Το βιβλίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πόλη της Καρδίτσας. Ο δήμος εκπροσωπήθηκε από έναν αντιδήμαρχο.

2η. Εθισμός των εφήβων στο Ιnternet: μια υπαρκτή απειλή. Πλούσια η παρουσία της Δημοτικής αρχής. Δήμαρχος, δυο αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ το περιεχόμενο της ημερίδας. Αλλά τέτοια εκπροσώπηση του δήμου δεν "ματαέγινε" σε ανάλογη περίπτωση.
Τα σχόλια περιττεύουν

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς από την συνέντευξη των κκ Βερίλλη και Σουφλάκο για την πρωτοπορία του Δήμου, εγώ σαν λίγο σχετικός και υπεύθυνος του τμήματος Νέων Τεχνολογιών για πάνω από έξι χρόνια, δεν κατάλαβα τίποτα. Η συνέντευξη δόθηκε για να "αποπροσανατολίσει" τους δημότες από άλλη συνέντευξη που τους τα έψελνε για τα φωτοβολταϊκά Είναι μια πάγια τακτική του κ. Βερίλλη αυτή. Την έζησα από κοντά και την ξέρω.
Δύο πράγματα είναι σίγουρο ότι ισχύουν στο Δήμο: 1. Το τμήμα Νέων Τεχνολογιών δεν ρωτήθηκε ούτε γνωρίζει τίποτα για όλα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη. Για μια ακόμα φορά η υπηρεσία απαξιώνεται από τους διοικούντες.
2. Για τα υπάρχοντα έργα πληροφορικής που είναι έτοιμα, όπως τα γεωγραφικά Συστήματα, δεν κουνιέται φύλλο. Αυτά πότε θα λειτουργήσουν;
Ας κοιτάξουν να εκμεταλλευθούν τα ήδη υπάρχοντα "εργαλεία", των νέων τεχνολογιών κι ας αφήσουν τους μεγαλοϊδεατισμούς. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΑ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ

Κι άλλη άδεια δημιουργίας υπεραγοράς στην πόληΜε απόφαση του, κατά πλειοψηφία, το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ενέκρινε την δημιουργία νέου καταστήματος υπεραγοράς. Η διαφορά και το «περίεργο» της υπόθεσης είναι:
1. Το κατάστημα θα γίνει σε οικόπεδο που κατά το μισό είναι εντός περιοχής Γενικής κατοικίας, στην οποία απαγορεύονται τέτοιες χρήσεις. Δηλαδή το κατάστημα θα εφάπτεται σε απαγορευμένη ζώνη, οι δε χώροι εξυπηρέτησης θα είναι στην απαγορευμένη ζώνη.
2. Το κατάστημα θα γίνει πίσω από το πάρκινγκ της ΔΕΗ. Σε μια περιοχή που είναι ήδη κυκλοφοριακά επιβαρυμένη λόγω και των σχολείων, Πυροσβεστικής, ΔΕΗ, ΤΕΙ κλπ
3. Η επιτροπή σχεδίου ενέκρινε ομόφωνα τη δημιουργία του. Στην επιτροπή μετέχει κι ο κ. Μπουγουλιάς, υποψήφιος δήμαρχος, που άλλα ευαγγελίζεται και οραματίζεται για την πόλη.
4. Στην επιχειρηματολογία του ο πρώην δήμαρχος, κ. Τέγος, για να ενισχύσει την άποψή του για τη δημιουργία ανάφερε και τα εξής: «Το οικόπεδο ανήκει στον σημερινό δήμαρχο Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ένα εξαίρετο δήμαρχο, που εκλέγεται με 80%, και δεν είναι τυχαίο. Αυτός δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ κακό στην πόλη. Γι’ αυτό πρέπει να εγκρίνουμε τη δημιουργία της υπεραγοράς». Στο σημείο αυτό ο κ. Απ Πίτσαβος αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ ο κ. Τέγος ζήτησε να μην γραφούν στα πρακτικά όλα όσα ανέφερε για τον δήμαρχο Πανοράματος.
5. Η υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου είχε αρνητική γνωμοδότηση για τη δημιουργία του.
Νέα ήθη από δήμαρχο 8ετίας.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ



Χάθηκε κάθε μέτρο σοβαρότητας. Πόσες ελεγχόμενες σταθμεύσεις ισχύουν στη πόλη;
Ενώ πάρθηκε απόφαση εδώ και δύο χρόνια σχεδόν για νέο τρόπο ελέγχου της στάθμευσης, δεν έχει ανακληθεί η παλιά ποτέ. Και δεν φτάνει αυτό αλλά στον ίδιο δρόμο ισχύουν και δύο (μαζί κι αντάμα). Αν έχετε αμφιβολίες δέστε τις φωτογραφίες. Είναι από την οδό Ιεζεκιήλ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.