Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΝΗΡΑ ... ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.»
Η ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο την Τετάρτη, 4-1-12, από τον αντιπρόεδρο της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε., Κ. Χρ Καρέτσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο νομό, μου κίνησαν την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο . Και να τι βρήκα:
Ο χρεωμένος μέχρι το λαιμό ΟΣΕ, αυτός που κόβει δρομολόγια και διπλασιάζει τις τιμές των εισιτηρίων, έχει δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. στην οποία παρεχώρησε την ακίνητη περιουσία του για να την αξιοποιήσει.
Η ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε, αναφέρει στη ιστοσελίδα της, «είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ.
Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΟΣΕ Α.Ε. και παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία.»
Δηλαδή η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε πουλάει την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και βέβαια έχει κέρδη. Αυτή, λοιπόν, την κερδοφόρα δημόσιας ωφέλειας επιχείρηση, προτείνεται να πουληθούν μετοχές της σε ιδιώτες με … διαγωνισμό βέβαια, όχι έτσι άντε πάρε κι εσύ. Γιατί άραγε; Δεν είναι ικανό το ΔΣ της να την αξιοποιήσει
Το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, θυγατρική της ΟΣΕ Α.Ε., δημιούργησε άλλες τρεις θυγατρικές που θα ασχοληθούν με την παραγωγή και πώληση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, παρ ότι αυτό αναφέρεται καταστατικά στους σκοπούς της:
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΙΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.
Και στις 3 αυτές εταιρείες, το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. διόρισε τον εαυτό του πάλι ΔΣ. Δηλαδή δημιούργησαν τρεις θυγατρικές για να είναι μέλη του ΔΣ οι ίδιοι και προφανώς με το αζημίωτο. Ενώ δηλαδή αλλού καταργούνται οργανισμοί και απολύονται εργαζόμενοι, εδώ γίνεται το αντίθετο. Στο τέλος θα πουληθούν όλες μαζί, η γιαγιά με την κόρη και τις εγγονές της.
Σήμερα η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει 22 εργαζόμενους. Ποιος ξέρει με ποιον τρόπο προσλήφθηκαν!!!
Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν είναι επένδυση που βοηθάει τον τόπο γιατί δεν δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Απεναντίας δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις, πιθανό υψηλής παραγωγικής αξίας. Έτσι ας μη λανσάρεται σαν μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο τόπος. Άλλες ανάγκες έχει ο τόπος αυτός. Και τέτοιες προσπάθειες δεν είδαμε καμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: