Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΑ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Του Χαντζοπλάκη Γιώργου
Μέρες τώρα παρατηρώ τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει, στη μέση της σχολικής χρονιάς, τα αμιγώς τσιγγάνικα σχολεία. Μια απόφαση που φαίνεται τα κίνητρά της να μην είναι παιδαγωγικά, αλλά οικονομικά. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν χρόνια τώρα και, αντί να εντάσσουν, αναπαράγουν τσιγγάνους. Εντύπωση προκαλεί και η στάση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει το πρόγραμμα ένταξης των τσιγγανοπαίδων. Μέχρι στιγμής και, ενώ κλείνουν πολλά δημοτικά σχολεία (άλλο και τούτο πάλι) στην περιοχή από γονείς που αντιδρούν στη διασπορά των μαθητών ρομά, δεν βγήκαν να πάρουν θέση. Τέτοια υπευθυνότητα!!! Εντύπωση προκαλεί και η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Παιδείας κ. Ταλιαδούρου. Άραγε δε γνωρίζει ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπει τη λειτουργία αμιγών σχολείων για τσιγγάνους;
Κατ’ αρχήν οι τσιγγάνοι είναι έλληνες πολίτες και έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως όλοι οι άλλοι. Ως προς τις υποχρεώσεις το ελληνικό κράτος φρόντισε να τους ενσωματώσει. Έτσι τους φορολογεί, τους στρατεύει και τους διώκει ποινικά για αδικήματα που διαπράττουν. Ως προς τα δικαιώματά τους, όμως, δεν φρόντισε να τους εντάξει κοινωνικά, όπως οφείλει.
Έτσι τα σχολεία αυτά αντί να συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, αναπαράγουν τσιγγάνους. Ένας πειστικός απολογισμός των αποτελεσμάτων των σχολείων αυτών θα ήταν καλό. Πόσοι από τους εκατοντάδες μαθητές των σχολείων αυτών έχουν ενταχθεί;
Η κοινωνική ένταξη τω τσιγγάνων είναι καλή για όλους και κύρια για τους μπαλαμούς. Η παραβατική συμπεριφορά ατόμων μη κοινωνικά ενταγμένων έχει παρενέργειες κοινωνικές και καμιά φορά και μη ελεγχόμενες.
Για παράδειγμα άτομα που δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης, δηλαδή δεν γνωρίζουν τον Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, οδηγούν. Αυτά τα άτομα θα προκαλέσουν ατυχήματα. Είναι προς το συμφέρον, λοιπόν, της κοινωνίας η κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων. Και η κοινωνική ένταξη περνάει και από την εκπαίδευση.
Κατά την γνώμη μου ο ρόλος των σχολείων αυτών έχει αποτύχει ή τουλάχιστον έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ελάχιστα παιδιά τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και πολύ πιο λίγα την Β/θμια εκπαίδευση. Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα παιδιά είναι λειτουργικά αναλφάβητα. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τα παιδιά αυτά πρέπει να ενταχθούν στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης. Οι ασύμβατες πολιτισμικές διαφορές που επικαλούνται κάποιοι είναι ο νεορατσισμός. Τον Δεκέμβρη του 2004 σε επιστολή μου στον τοπικό τύπο με τίτλο «Ο ρατσισμός στην πόρτα μας» κατήγγειλα τη μίσθωση του τυροκομείου για τη λειτουργία δημοτικού σχολείου των ρομά. (2.000€ μηνιαίο ενοίκιο).
Τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλίας που διαχειρίστηκαν διαπολιτισμικά προγράμματα και προγράμματα ένταξης τσιγγάνων πρέπει να πάρουν θέση με βάση και τα συμπεράσματα των ερευνών τους. Ας μη χορεύουμε όλοι τον προεκλογικό λαϊκίστικο χορό. Αρκετά τον πληρώσαμε μέχρι σήμερα.
Και για την ενημέρωση: Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2004 στην Πολιτεία της Αλαμπάμα, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της καταψήφισαν τροπολογία για την κατάργηση άρθρου του πολιτειακού Συντάγματος που προβλέπει ότι «τα λευκά παιδιά και τα έγχρωμα παιδιά» θα φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.
Καιρός να δείξουμε ότι η Καρδίτσα δεν είναι Αλαμπάμπα.
Πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανελληνίου δικτύου ΡΟΜ
Chantzoplakis@sch.gr και chantzoplakis.blogspot.com

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ: 2000€ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟ ΜΗΝΑ

Το 19ο Δημοτικό σχολείο, δηλαδή το τσιγγάνικο, αυτό που πάνε να κλείσουν στεγάζεται σε μισθωμένο ΤΥΡΟΚΟΜΕΊΟ!!!. Ναι πρώην τυροκομείο. Ενοίκιο 2000€ το μήνα.
Σύντομα θα αναρτήσω κι εγώ τη θέση μου για τα τσιγγάνικα σχολεία.

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΝΗΡΑ ... ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.»
Η ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο την Τετάρτη, 4-1-12, από τον αντιπρόεδρο της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε., Κ. Χρ Καρέτσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο νομό, μου κίνησαν την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο . Και να τι βρήκα:
Ο χρεωμένος μέχρι το λαιμό ΟΣΕ, αυτός που κόβει δρομολόγια και διπλασιάζει τις τιμές των εισιτηρίων, έχει δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. στην οποία παρεχώρησε την ακίνητη περιουσία του για να την αξιοποιήσει.
Η ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε, αναφέρει στη ιστοσελίδα της, «είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ.
Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΟΣΕ Α.Ε. και παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία.»
Δηλαδή η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε πουλάει την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και βέβαια έχει κέρδη. Αυτή, λοιπόν, την κερδοφόρα δημόσιας ωφέλειας επιχείρηση, προτείνεται να πουληθούν μετοχές της σε ιδιώτες με … διαγωνισμό βέβαια, όχι έτσι άντε πάρε κι εσύ. Γιατί άραγε; Δεν είναι ικανό το ΔΣ της να την αξιοποιήσει
Το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, θυγατρική της ΟΣΕ Α.Ε., δημιούργησε άλλες τρεις θυγατρικές που θα ασχοληθούν με την παραγωγή και πώληση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, παρ ότι αυτό αναφέρεται καταστατικά στους σκοπούς της:
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΙΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.
Και στις 3 αυτές εταιρείες, το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. διόρισε τον εαυτό του πάλι ΔΣ. Δηλαδή δημιούργησαν τρεις θυγατρικές για να είναι μέλη του ΔΣ οι ίδιοι και προφανώς με το αζημίωτο. Ενώ δηλαδή αλλού καταργούνται οργανισμοί και απολύονται εργαζόμενοι, εδώ γίνεται το αντίθετο. Στο τέλος θα πουληθούν όλες μαζί, η γιαγιά με την κόρη και τις εγγονές της.
Σήμερα η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει 22 εργαζόμενους. Ποιος ξέρει με ποιον τρόπο προσλήφθηκαν!!!
Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν είναι επένδυση που βοηθάει τον τόπο γιατί δεν δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Απεναντίας δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις, πιθανό υψηλής παραγωγικής αξίας. Έτσι ας μη λανσάρεται σαν μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο τόπος. Άλλες ανάγκες έχει ο τόπος αυτός. Και τέτοιες προσπάθειες δεν είδαμε καμία.