Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ
Τελείως ξεδιάντροπα, ακούσαμε τον κ. Βερίλλη σε τηλεοπτική συζήτηση να ισχυρίζεται ότι επί της θητείας του δεν έγιναν αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και στα τέλη ύδρευσης. Το ίδιο ψέμα ισχυρίζονται και ορισμένοι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι, από τους λίγους που έμειναν μαζί του. Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή συνειδητά ψεύδονται.
1ον. Με την υπ αριθμ 521- 10/12/2007 απόφασή του αύξησε τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 8%.
2ον. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ με την υπ΄αριθμ. 1 απόφασή του, στις 5/2/2008, πρότεινε αύξηση 8% για την πόλη, ενώ για τα ΔΔ οι αυξήσεις ξεκινούσαν από 54% έως και 520%!!!(Καρδιτσομαγούλα)
Την απόφαση της ΔΕΥΑΚ ψήφησαν οι σημερινοί δημοτικοί Σύμβουλοι και εκ νέου υποψήφιοι με τον συνδυασμό του κ Βερίλλη, Αντωνίου Σ, Γεννάδιος Ι. Η απόφασή αυτή ήρθε στο ΔΣ και απορρίφθηκε επειδή Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, (μεταξύ αυτών και οι Χαντζοπλάκης, Μπαρμπούτης, αντιδήμαρχοι τότε, Κολιός, Παπαστολόπουλος ) που σήμερα διαχώρισαν τη θέση τους από το σημερινό δήμαρχο, δεν δέχτηκαν να την ψηφίσουν. Η πρόθεση, όμως, του δημάρχου ήταν να ψηφιστεί.
3ον. Σήμερα στα ΔΔ επιβλήθηκε ο Ν 1069/80, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι έγινε αύξηση του νερού από 103% (Αγιοπηγή) μέχρι 320% (Καρδιτσομαγούλα).
Βέβαια την ίδια απόφαση είχε πάρει και η διοίκηση του κ. Τέγου το 2004 (αρ. απόφασης 34-7/9/2004). Σήμερα ο κ. Τέγος από τη θέση της αντιπολίτευσης την καταγγέλλει. Οι δημότες ας κρίνουν.
Μιλάνε για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.
3ον. Ας μας πούνε γιατί 12 χρόνια τώρα τα Δημοτικά Διαμερίσματα δεν πήραν ποτέ το ποσό της ΣΑΤΑ και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ(παλιότερα ΕΠΤΑ) που τους αναλογούσε; Μόνο για την Καρδιτσομαγούλα το ποσό ανέρχεται στο ύψος του 1,5 εκ €. Ανάλογα και για τα άλλα ΔΔ. Στη θητεία μου, σαν πρόεδρος της κοινότητας Καρδιτσομαγούλας, όχι μόνο η ΣΑΤΑ διατίθεντο για έργα, αλλά και μέρος των λειτουργικών (ΚΑΠ). Γι αυτό οι Καρδιτσομαγουλιώτες νοσταλγούν εκείνη την περίοδο.
4ον. Ισχυρίζονται ότι το προσωπικό μειώθηκε. Ψέματα. Αυξήθηκε. Ας μας πει ο δήμαρχος, αν ξέρει, τον αριθμό του προσωπικού στις 31/12/2006, μόνιμου, αορίστου, Νομικών προσώπων και Δημοτικών επιχειρήσεων και τον αντίστοιχο σημερινό αριθμό.
5ον. Το χρέος αυξήθηκε και μάλιστα πολύ. Σήμερα ξεπερνάει τα 30 εκ. €. Το υπουργείο τον κατατάσσει στις πρώτες 10 θέσεις. Τι χρηστή διοίκηση είναι αυτή, όταν συνάπτει δάνεια για λειτουργικές ανάγκες;
6ον. Το ΔΣ με την υπ’ αριθμό 366/07 σχεδόν ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε δάνειο για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του δήμου μέχρι 31-5-2007, ύψους 5 εκ € περίπου. Το δάνειο αυτό ήταν ονομαστικό για τους προμηθευτές. Σήμερα υπάρχουν 1.438.271€ ανεξόφλητα τιμολόγια αυτού του δανείου. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. Αυτή είναι διαφάνεια;
7ον. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 5.642.904 € βεβαιωμένα τιμολόγια προμηθευτών στις υπηρεσίες. Ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων, στη ΔΟΥ από φόρο μισθωτών υπηρεσιών και προμηθειών ανέρχονται, μόνο για το 2009 και 2010, στο ύψος των 2.137.300 €. Μαζί με τις οφειλές του ’07 και ΄08 ξεπερνούν τα 3 εκ. €. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι για τις οι παραπάνω οφειλές τρέχουν τόκοοι υπερημερίας. Τι σόι χρηστή διοίκηση μπορεί να είναι αυτή;
Τελικό συμπέρασμα: Αντιγράφετε την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα ίδια έκανε κι εκείνη. Δεν αλλάξατε τίποτα. Βαδίσατε στα ίδια πεπατημένα μονοπάτια. Άλλα, όμως, υποσχεθήκαμε στους δημότες το 2006.
Οι δημότες μπορούν να συγκρίνουν τρεις δημάρχους που διαχειρίστηκαν τα πράγματα του δήμου. Οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι άφησαν πίσω τους κακοδιαχείριση, χρέη και όχι μεγάλα και αναπτυξιακά έργα. Ο δήμαρχος Δ Αρχοντής, την περίοδο 82-88, όταν η ΤΑ έκανε τα πρώτα της βήματα, άφησε ένα δήμο πρότυπο ανά την Ελλάδα, με έργα, στα οποία ακόμα και σήμερα γίνεται αναφορά. Γι αυτό κι εγώ επέλεξα να πορευθώ μαζί του την ερχόμενη τετραετία. Κι η πορεία μας θα είναι νικηφόρα.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος