Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

STAGE ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η αλήθεια για τη συζήτηση στο ΔΣ των εργαζομένων με STAGE Στη συνεδρίαση του ΔΣ της προηγούμενης Τετάρτης, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζόμενους με προγράμματα STAGE. Το θέμα εισήχθη με πρωτοβουλία των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας. Η συζήτηση έγινε παρουσία εργαζομένων με προγράμματα STAGE. Ο πρόεδρος του ΔΣ, εκτιμώντας πιθανή ομοφωνία και για να κερδίσουμε χρόνο, πρότεινε να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων και εγώ σαν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Έτσι άρχισαν οι τοποθετήσεις οι οποίες περιληπτικά έχουν ως εξής:
Βερίλλης: Στηρίζω το δίκιο των αιτημάτων σας. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ, Προσλήφθηκα για δύο μήνες και μετά μονιμοποιήθηκα. Έτσι μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας. Προτείνω την μονιμοποίησή σας, κλπ.
Τέγος: Συμπαραστεκόμαστε στο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι με προγράμματα STAGE και ζητάμε την μονιμοποίηση τους καθώς και όλων των εργαζομένων και με άλλες συμβάσεις (έργου, ορισμένου χρόνου) στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. (Οι θέσεις του κ. Τέγου έχουν δημοσιευθεί).
Παλαμιώτης: Ναι στη μονιμοποίηση των εργαζομένων στα STAGE. Συμφωνώ μαζί σας και δηλώνω τη συμπαράστασή μας.
Χαντζοπλάκης: Είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει εργασία σε όλους τους πολίτες. Οι απολύσεις εργαζομένων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έδωσαν το όνομα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στα θέματα εργασίας. Κι αυτό πρέπει να το εξασφαλίσει η πολιτεία. Δυστυχώς μετά την μετατροπή του υπουργείου εργασίας σε απασχόλησης, σήμερα μιλάμε όλοι για απασχόληση και όχι για εργασία. Οι εργαζόμενοι στα STAGE είναι απασχολούμενοι που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ο χρόνος σε πολλούς έληξε και σε άλλους θα λήξει. Πρώτα φέρουν ευθύνη αυτοί που ανανέωσαν παράνομα αυτές τις συμβάσεις. Με τις προσλήψεις αυτές και τις ανανεώσεις, ασελγώντας πάνω στην ψήφο τω νέων, πολλοί έγιναν βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ. Οι απασχολούμενοι, όμως, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με 400€ το μήνα, χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Είμαι μαζί και έτοιμος να διαδηλώσω για μόνιμη εργασία με αξιοκρατική επιλογή. Συμφωνώ μαζί σας για την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων αλλά όχι για τη μονιμοποίηση σας. Γνωρίζω πολλούς νέους που δεν είχαν πρόσβαση ή δεν «γούσταραν» να πάνε σε πολιτικά γραφεία και εργαζόταν ντελίβερι, μοίραζαν φυλλάδια, κλπ. Είναι άδικο η μονιμοποίησή σας. Καλλιεργεί νοοτροπίες και συμπεριφορές ραγιαδισμού που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να σιγοντάρω. Συμφωνώντας μαζί σας, είναι σαν να λέμε στους νέους, «παρακαλέστε να εξασφαλίστε κάποια απασχόληση προσωρινά, κάπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ψηφήστε τους «ευεργέτες» σας και κάποια στιγμή μπορεί να μονιμοποιηθείτε». Εγώ τέτοιες λογικές δεν μπορώ να στηρίξω. Έχω μάθει να παλεύω για μια πιο δίκαιη κοινωνία και θα συνεχίσω.
Με την τοποθέτησή μου συμφώνησαν και τρεις ΔΣ της πλειοψηφίας. Ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι για άλλη μια φορά ήταν εκτός παιδιάς, ο κ. Τέγος ήθελε μονιμοποίηση και άλλων κατηγοριών απασχολούμενων, οι απασχολούμενοι στα STAGE δεν συμφωνούσαν και έγινε λίγο μπάχαλο. Εδώ αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ψήφισμα δεν βγήκε.
Αυτά κι αν αδίκησα κάποιον δεν το έκανα από πρόθεση, ας δημοσιοποιήσει τις απόψεις του.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος, chantzos@sch.gr