Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΡΙΒΟ ΦΙΛΟ


Για το Μήτσο
Σήμερα δεν θα γράψω για τα δημοτικά, ας είχαμε ΔΣ χθες και μάλιστα για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα έργων. Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω λίγα πράγματα για ένα φίλο. Ένα ακριβό φίλο. Τον Μήτσο Αθανασίου, από τα Φάρσαλα. Για πολλούς που θα διαβάσουν ίσως να μην σημαίνει πολλά πράγματα. Για όσους πέρασαν από την Πάτρα ίσως κάτι να θυμίζει.
Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του που θα παρουσιαζόταν την Κυριακή, 3/1/10 στις 11.30 πμ στα Φάρσαλα. Ο τίτλος του βιβλίου του είναι: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Πρόθεσή του ήταν «μέσα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία να τεκμηριώσει την άποψη, ότι Φθία και Φάρσαλος ταυτίζοντα. Ότι το ανάκτορο του Πηλέα και του Αχιλλέα είναι στα Φάρσαλα», όπως ο ίδιος γράφει. Δεν πρόφθασε. Έφυγε σήμερα για το πιο μακρυνό ταξίδι της ζωής του. Καλό ταξίδι Μήτσο. Θα μας λείψεις. Θα μας λείψει το χαμόγελό σου, το κέφι σου, η ζωντάνια σου. Ακόμα και αυτός ο καπνός του τσιγάρου σου θα μας λείψει. Δεν μπορώ να φαντασθώ τις ετήσιες συναντήσεις στην Πάτρα χωρίς εσένα.
Για τη διαδρομή του παραθέτω ότι και ο ίδιος έγραψε στο εσώφυλλο του βιβλίο του. «γεννήθηκε το 1950 στα Φάρσαλα, όπου και έζησε μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πάτρα και συμμετείχε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Στα σαράνταχρόνια της «προσωρινής» παραμονής του στην Πάτρα υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, της ΔΕ του ΤΕΕ και δώδεκα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Έχει δύο παιδιά τη Σοφία και τον Βασίλη».

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη σε «ειδική» συνεδρίαση ο απολογισμός του Δήμου Καρδίτσας. Ειπώθηκαν πολλά από τον σημερινό αλλά και από τον προηγούμενο δήμαρχο. (Τα στοιχεία των απολογισμών και των προϋπολογισμών θα έπρεπε να είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του δήμου, όπως προβλέπεται και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για να τα γνωρίζουν όλοι και ελέγχεται και η αξιοπιστία των γραφόμενων). Τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Θα παραθέσω πίνακες με στοιχεία τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν.
ΕΤΟΣ ..................................................2005....2006.....2007.....2008
ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡ/ΣΜΟΥ 49,00%...49,00%...47,98%.....58,58%
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ .................. .............26,60%... 29,34%... 33,33%... 21,22%
ΕΠΙΧ/ΓΗΣΕΙΣ ΝΠ &ΔΗΜ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ...33,20%.. 19,44%..19,50%..14,50%
ΕΡΓΑ (Συντ/σεις, μελέτες, οδοποιία, κλπ) 12,50% 12,65% 10,75% 9,02%
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ 8,00% 5,89% 11,98% 2,77%
ΛΕΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ(Λει/κά έξ,προμήθειες,τοκοχ/ύσια) 19,70% 32,68% 24,44% 52,39%
ΣΥΝΟΛΟ 100,00% 100,00% 100,00% 99,90%
Για να έχετε μια εικόνα των χρημάτων που διαχειρίζεται ο δήμος παραθέτω τον πίνακα με το σύνολο των εσόδων του δήμου την τελευταία τετραετία.
ΕΤΟΣ ..................................................2005....2006....2007....2008
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΗΣΗΣ --18.016.511-- 21.815.506-- 24.848.158-- 42.239.307
(Τα στοιχεία είναι από τις εισηγητικές εκθέσεις των απολογισμών του δήμου . Υπογράφουν οι ταμίες).
Στον απολογισμό δεν χωράνε «θα». Αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση. Δεν είναι σωστό, κάποιοι που θέλουν να στηρίξουν το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, να επιλέγουν πότε αριθμούς και πότε ποσοστά, ανάλογα τι βολεύει κάθε φορά.
1η παρατήρηση: Η υλοποίηση των προϋπολογισμών δεν ξεπερνάει το 50%. Και αυτό γιατί οι προϋπολογισμοί είναι γεμάτοι από «θα» (Το τάμα σπίτι δεν χαλάει). Μόνο το 2008 έφτασε στο 58,58% διότι ο δήμος πήρε δάνειο 20 εκ € και ρύθμισε παλιές οφειλές. Για τον ίδιο λόγο είναι αυξημένα τα ποσοστά στον κωδικό «ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ).
2η παρατήρηση: Η μισθοδοσία συνεχίζει να καταλαμβάνει ένα σοβαρό ποσοστό των εσόδων του δήμου (η αύξηση του προϋπολογισμού του 2008 λόγω δανείου μείωσε φαινομενικά το ποσοστό της μισθοδοσίας). Παρ όλα αυτά η δημοτική αρχή έφερε θέμα για προσλήψεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων.
3η παρατήρηση: Το μεγάλο, όμως, κεφάλαιο που λέγεται έργα, πήρε τον κατήφορο. Από το πολύ χαμηλό 12,5% στο απαράδεκτο 9,07%. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο που να χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή. Φαινομενικά η αύξηση υπερδιπλασιάζεται. Όμως αν αφαιρεθούν τα δάνεια των 22 εκ € (20 του 2008 & 2 του 2007) τα ποσά κυμαίνονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Η διαφορά οφείλεται στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 8% και στα έσοδα από το φόρο 2% και 5%. Απορώ πως κάποιοι δεν θυμούνται ότι ψήφησαν αύξηση των δημοτικών τελών.
4η παρατήρηση: Κάτι που δεν φαίνεται αλλά και δεν λέγεται. Με την λήψη του δανείου για ρύθμιση όλων των παλαιών οφειλών του δήμου, θα έπρεπε από την ημερομηνία 31/5/2007 και πριν να μην υπάρχει κανένας οφειλέτης του δήμου απλήρωτος. Κι όμως υπάρχουν πολλοί. Υπάρχουν οφειλέτες στο όνομα των οποίων εκταμιεύθηκε το δάνειο και δεν πήραν τα χρήματά τους.
5η παρατήρηση: Η δημοτική αρχή συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης. Δεν αποδίδει παρακρατούμενους φόρους, δεν πληρώνει ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων, με αποτέλεσμα να πληρώνει φόρους υπερημερίας. Και όλα αυτά για να «αλλάζουμε» κάθε τετραετία πλάκες στα πεζοδρόμια. Δεν νομίζω ότι αυτό θα το έκαναν στα νοικοκυριά τους.
Ε! λοιπόν αυτό δεν είναι αναπτυξιακή πορεία του δήμου, ούτε νοικοκύρεμα. Αυτό είναι χαντάκωμα. Εγώ δεν συνεργάσθηκα με το σημερινό δήμαρχο για να δω τα ίδια και χειρότερα. Πίστευα σε κάτι καλύτερο (αφήστε που δεν περίμενα και να έρθουμε πρώτοι). Δεν ήρθε το καλύτερο, ανεξαρτητοποιήθηκα και παλεύω μόνος μου. Θα συνεχίσω.
Χαντζοπλάκης Γιώργος chantzos@sch.gr

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

STAGE ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η αλήθεια για τη συζήτηση στο ΔΣ των εργαζομένων με STAGE Στη συνεδρίαση του ΔΣ της προηγούμενης Τετάρτης, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζόμενους με προγράμματα STAGE. Το θέμα εισήχθη με πρωτοβουλία των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας. Η συζήτηση έγινε παρουσία εργαζομένων με προγράμματα STAGE. Ο πρόεδρος του ΔΣ, εκτιμώντας πιθανή ομοφωνία και για να κερδίσουμε χρόνο, πρότεινε να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων και εγώ σαν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Έτσι άρχισαν οι τοποθετήσεις οι οποίες περιληπτικά έχουν ως εξής:
Βερίλλης: Στηρίζω το δίκιο των αιτημάτων σας. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ, Προσλήφθηκα για δύο μήνες και μετά μονιμοποιήθηκα. Έτσι μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας. Προτείνω την μονιμοποίησή σας, κλπ.
Τέγος: Συμπαραστεκόμαστε στο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι με προγράμματα STAGE και ζητάμε την μονιμοποίηση τους καθώς και όλων των εργαζομένων και με άλλες συμβάσεις (έργου, ορισμένου χρόνου) στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. (Οι θέσεις του κ. Τέγου έχουν δημοσιευθεί).
Παλαμιώτης: Ναι στη μονιμοποίηση των εργαζομένων στα STAGE. Συμφωνώ μαζί σας και δηλώνω τη συμπαράστασή μας.
Χαντζοπλάκης: Είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει εργασία σε όλους τους πολίτες. Οι απολύσεις εργαζομένων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έδωσαν το όνομα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στα θέματα εργασίας. Κι αυτό πρέπει να το εξασφαλίσει η πολιτεία. Δυστυχώς μετά την μετατροπή του υπουργείου εργασίας σε απασχόλησης, σήμερα μιλάμε όλοι για απασχόληση και όχι για εργασία. Οι εργαζόμενοι στα STAGE είναι απασχολούμενοι που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ο χρόνος σε πολλούς έληξε και σε άλλους θα λήξει. Πρώτα φέρουν ευθύνη αυτοί που ανανέωσαν παράνομα αυτές τις συμβάσεις. Με τις προσλήψεις αυτές και τις ανανεώσεις, ασελγώντας πάνω στην ψήφο τω νέων, πολλοί έγιναν βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ. Οι απασχολούμενοι, όμως, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με 400€ το μήνα, χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Είμαι μαζί και έτοιμος να διαδηλώσω για μόνιμη εργασία με αξιοκρατική επιλογή. Συμφωνώ μαζί σας για την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων αλλά όχι για τη μονιμοποίηση σας. Γνωρίζω πολλούς νέους που δεν είχαν πρόσβαση ή δεν «γούσταραν» να πάνε σε πολιτικά γραφεία και εργαζόταν ντελίβερι, μοίραζαν φυλλάδια, κλπ. Είναι άδικο η μονιμοποίησή σας. Καλλιεργεί νοοτροπίες και συμπεριφορές ραγιαδισμού που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να σιγοντάρω. Συμφωνώντας μαζί σας, είναι σαν να λέμε στους νέους, «παρακαλέστε να εξασφαλίστε κάποια απασχόληση προσωρινά, κάπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ψηφήστε τους «ευεργέτες» σας και κάποια στιγμή μπορεί να μονιμοποιηθείτε». Εγώ τέτοιες λογικές δεν μπορώ να στηρίξω. Έχω μάθει να παλεύω για μια πιο δίκαιη κοινωνία και θα συνεχίσω.
Με την τοποθέτησή μου συμφώνησαν και τρεις ΔΣ της πλειοψηφίας. Ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι για άλλη μια φορά ήταν εκτός παιδιάς, ο κ. Τέγος ήθελε μονιμοποίηση και άλλων κατηγοριών απασχολούμενων, οι απασχολούμενοι στα STAGE δεν συμφωνούσαν και έγινε λίγο μπάχαλο. Εδώ αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ψήφισμα δεν βγήκε.
Αυτά κι αν αδίκησα κάποιον δεν το έκανα από πρόθεση, ας δημοσιοποιήσει τις απόψεις του.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος, chantzos@sch.gr

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STAGE

Την Τετάρτη, 2-12-09, συνέχεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, ένα από τα θέματα που "επιχείρησε" να συζητήσει το ΔΣ ήταν και η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους στα προγράμματα STAGE, παρουσία και των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε να τοποθετηθούν, για να κερδίσουμε χρόνο, μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων και εγώ σαν ανεξάρτητος ΔΣ. Συμφώνησαν όλοι.
Βερίλλης: Είμαι μαζί σας και στηρίζω τον αγώνα σας, γιατί κι εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα Συμφωνώ με τα 5 αιτήματά σας.
Τέγος: Έχετε δίκιο και πρέπει να μονιμοποιηθείτε όλοι ( δηλαδή όχι μόνο τα STAGE, αλλά και συμβασιούχοι κλπ)
Παλαμιώτης: Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας. Είναι άδικο αυτό που γίνεται. Να μονιμοποιηθείτε όλοι.
Χαντζοπλάκης:Λυπάμαι αλλά εγώ δεν συμφωνώ να μονιμοποιηθείτε. Είναι κοινωνικά άδικο. Βέβαια είναι υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει εργασία, όχι απασχόληση, σε όλους τους πολίτες. Είμαι μαζί σας σε 'έναν αγώνα για καινούργιες θέσεις εργασίας και προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν στηρίζω το ψήφισμά σας.
μαζί μου συμφώνησαν και οι σύμβουλοι, όπως Παπαστολόπουλος, Μπαρμπούτης και Τζάντζαλος εγκαλώντας μάλιστα το δήμαρχο.
Ο κ. βερίλλης, όπως πα ντα, ήθελε να είναι και με τους εργαζομένους και με την κυβέρνηση(και με το ΕΑΜ και με τον ΕΔΕΣ). άρχισε να χάνει ... και ζήτησε ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ !!! για την έκδοση ψηφίσματος.
Εδώ αποχώρησε όλοι η αντιπολίτευση, ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Ψήφισμά δεν εκδόθηκε
μετά από λίγο αποχώρησα κι εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΣ στις 30-1-2009
1. Δήμαρχε, στο ΔΔ της Αγιοπηγής, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του αναδασμού και απομένει η τελική φάση. Ο αναδασμός είναι αναπτυξιακό έργο. Είναι το μοναδικό διαμέρισμα στο οποίο δεν έχει γίνει αναδασμός, όταν στα υπόλοιπα ΔΔ πιθανόν να χρειάζεται και να ξαναγίνει. Όπως πληροφορούμαι από τον τοπικό τύπο υπάρχουν αντιδράσεις. Εσείς, σαν δήμαρχος αλλά και γενικότερα η δημοτική αρχή τι θέσει έχετε; Δεν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο έργο ο δήμος να σφυρίζει αδιάφορα. Είναι δικό μας ΔΔ και το θέμα ίσως θα πρέπει να απασχολήσει και το ΔΣ. Προτίθεστε να κάνετε κάτι ή δεν σας αγγίζει καθόλου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: με το θέμα ασχολείται η Νομαρχία. Εμεις τι να κάνουμε; Αμα η Νομαρχία θέλει κάτι να μας πει. Δεν είναι δικό μας θέμα. (κάπως έτσι ήταν η απάντηση του δημάρχου)

2. Στις 19-5-2009, σε συνέντευξή μου αλλά και σε σχετική συζήτηση στο ΔΣ, κατήγγελλα «μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση παλαιών οφειλών των προμηθευτών του δήμου». Το ΔΣ με την υπ’ αριθμό 366/07 σχεδόν ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε δάνειο για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του δήμου μέχρι 31-5-2009. Το δάνειο αυτό ήταν ονομαστικό και η μη αποπληρωμή συνιστά οικονομική απάτη. Σήμερα υπάρχουν 1.467.000€ ανεξόφλητα τιμολόγια. Η δικαιολογία «πληρώσαμε παλιές ατιμολόγητες δαπάνες» δεν ευσταθεί διότι, όπως, ανέφερα πρόκειται για ονομαστικό δάνειο. Επι πλέον ξεγελάσατε το ΔΣ που άλλα ψήφησε. Γιατί;
Απάντηση: Συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Εξ άλλου πληρώσαμε πολλές ατιμολόγητες δαπάνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. (Δεν προφθένει να κόψει εντάλματα το λογιστήριο θέλει να μας πει ο δήμαρχος. Σαν δε ντρέπεται !!!)
3. Στο δημοτικό στάδιο έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του βόρειου πετάλου. Θέλω να ενημερώσετε το ΔΣ αν έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ποιοι είναι οι επιβλέποντες μηχανικοί του δήμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στείλαμε το φάκελο στην ΕΠΟ κλπ. Εδώ παραμβαίνω καιρωτάω πάλι"άδεια οικοδομική εκδόθηκε" και ο κ. Σουφλακος απαντάει: θα εκδοθεί, εξ άλλου δεν γίνονται σοβαρές εργασίες, εκσκαφές για τις βάσεις της κερκίδας γίνονται!!! ( Δηλαδή οι εργασίες γίνονται χωρίς άδεια και άρα χωρίς μελέτη) συμπέρασμα είναι επικίνδυνοι οι ίδοι και τα έργα τους.
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΠΑ από το δήμαρχο για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε σχολικές μονάδες και δημοτικά κτίρια, έστω και μετά τη δημοσίευση της επιστολής μου. Την ικανοποίησή μου θέλω να εκφράσω και για την ενέργεια του Προέδρου να μου δοθούν για πρώτη φορά οι εισηγήσεις των θεμάτων του ΔΣ. Είναι κάτι θετικό και μετράει στα υπέρ του. Θέλω όμως να εκφράσω και τη δυσαρέσκειά μου για την ημέρα συνεδρίασης, Δευτέρα, ενώ μου υποσχέθηκε ότι οι τακτικές συνεδριάσεις θα γίνονται Τρίτη και Πέμπτη.
Χαντζοπλάκης Γιώργος